Receptek

Funky pho

Szabolcs András-Szabolcs-Gyuris Éva receptje

2020. július 17.

(egy tál)

  • 500 ml alaplé
  • 6 dkg gyömbéres hátszín, vékonyra szelve vagy 8 dkg főtt lábszár, vékonyra szelve
  • 20 dkg előfőzött vagy friss rizstészta szélesmetélt (más néven: pho tészta)
  • 1/2 marék mungóbabcsíra
  • 1 szál újhagyma julienne-re vágva
  • kis csokor koriander és thai bazsalikom, leveleire tépkedve
  • 1/4 db lime vagy citrom
  • savanyított sárgarépa
  • ízlés szerint friss chili, chliszósz, chilipaszta, savanyított fokhagymás erőspaprika, hoisin szósz


ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Felteszünk vizet melegedni a tésztának. Ha forr, elkezdjük melegíteni az alaplevet. A tésztát öt másodpercre a forró vízbe merítjük, átmelegítjük, majd a tálba tesszük. Ráhelyezzük a választott húsfeltétet és a mungóbabcsírát. Amint felforr az alaplé, ráöntjük a tésztára és a húsra. Rászórjuk az újhagymát és rátépkedjük a zöld fűszereket. Ráfacsarjuk a lime-ot vagy a citromot. Ízesítjük, és azonnal fogyasztjuk.

A jó pho titka az idő: a csontlé öt-hat óráig fő. Fontos, hogy a hagymát és a gyömbért karamellizáljuk, feketedésig süssük meg előtte. A szerencsések ezt faszén fölött csinálják, mi száraz serpenyőben. Így kerül a levesbe, ezzel fő sokáig, közben cukorral, sóval és halszósszal ízesítjük. Kezdetben rögtön az elején beleraktuk a fűszereket – a fahéj és a csillagánizs a legfontosabb, ez adja a fűszerezés gerincét, de lehet benne bors, szegfűszeg, fekete kardamom, édeskömény is –, aztán kaptunk egy tippet, hogy csak egy-két órával a vége előtt tegyük bele őket, mert akkor intenzívebbek, frissebbek maradnak az ízek, és nem sötétítik el az alaplevet sem.





hátszín , alaplé , lábszár , rizstészta , mungóbabcsíra , újhagyma , koriander , thai bazsalikom , lime , sárgarépa , chliszósz , chili , chilipaszta , hoisin szósz , savanyított fokhagymás erőspaprika