Receptek

Fűszeres almalekvár

Fűszeres almalekvár

Saly Noémi receptje

HOZZÁVALÓK:

  • 2 kg alma
  • 70 dkg nádcukor
  • 1 hüvelykujjnyi db friss gyömbér
  • 6-8 szem csillagánizs
  • 15-20 szem szegfűszeg
  • 1 csipet őrölt kardamom
  • 1 dl narancsvíz vagy
  • 1-2 db narancs leve
  • 1 nagy db citrom leve

ESZKÖZÖK:

éles kiskés, tálak, nagy lábos, kis üvegek, celofán

ELKÉSZÍTÉSE:

Az almát kicsumázzuk, meghámozzuk, apróra vágjuk, és meglocsoljuk a citrom levével, hogy ne barnuljon meg, amíg sorára vár. A cukorból fél pohár vízzel sűrű szirupot főzünk, beletesszük a pici darabokra vagy vékony lapocskákra vágott gyömbért meg a narancsvizet/narancslevet, és nagyon kis lángon, óvatosan rotyogtatjuk 20 percig. Gyönyörű sötét aranyszíne lesz. Most jöhet az alma. Nagyobb lángra vesszük, kevergetjük. Enged annyi levet, amennyi kell. Hozzáadjuk a csillagánizst, a megőrölt vagy mozsárban porrá tört szegfűszeget és a kardamomot (ebből tényleg csak egy csipetnyit, mert nagyon erős az íze!), és meg-megkevergetve úgy háromnegyed órácskát főzzük. Ha még mindig nagyon darabos, botmixerrel segítünk rajta. Forrón, hamar beüvegezzük (egy-egy csillagánizs mehet bele üvegenként), fejreállítjuk, mehet a dunsztba, kész.

CIFRÁZZAM?

Az eredeti recept egyenlő arányban veszi a gyümölcsöt és a cukrot, csakhogy nálunk sokkal édesebbek az almák, mint Bretagne-ban vagy Normandiában. Én először felére csökkentettem a mennyiséget, aztán kiderült, hogy még kevesebb is elég. Ha drága nádcukor helyett simával csináljuk, elég punnyadt színe lesz – takarékos megoldás, ha szép, piros almáinknak a héját is belefőzzük, ekkor viszont nincs mese, a végén az egészet simára kell turmixolni. (A csillagánizst előtte szedjük ki!) Friss gyömbér helyett használhatunk egy evőkanálnyi őröltet.

FELHASZNÁLÁSA:

Kalácsra, briósra reggelihez; süteménybe; joghurtba; ropogósra sütött csirkéhez, kacsacombhoz.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.