A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Grapefruitlekvár

Saly Noémi receptje

2019. november 29.
  • 2,5 kg rózsaszín belű grapefruit
  • 25 dkg méz
  • 25 dkg cukor
  • 1 db 3-4 centis friss gyömbér
  • 1 kk citromhéj
  • 2-3 ek befőzőcukor (ha szükséges)


ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A citrusfélékről mindenki tudja, hogy rettentő egészségesek, de az átlagos magyar háztartásokban a dobozos narancslevet és a teába facsart citromot leszámítva nem valami széles körű a felhasználásuk. Mutattam már ezeken az oldalakon narancs- és citromdzsemet, hát most lássuk a bumfordi nagytesót, a grapefruitot. Fanyar, pikáns íze miatt sokan idegenkednek tőle, pedig istenadta jó tulajdonságainak se szeri, se száma. Eredeti termőhelyein nagyon finom dzsemeket készítenek belőle, én is egy volt francia gyarmatról származó recept szerint csináltam.

ESZKÖZÖK: Éles kiskés, tálak, nagy lábos, kis üvegek, celofán.



ELKÉSZÍTÉSE:
A grapefruitot megtisztítjuk, kettészedjük, és a gerezdekből kifordítjuk a gyümölcshúst (könnyen megy). A magokat szedjük ki, gyűjtsük egy teatojásba. Érdemes tál fölött dolgozni, hogy a netán kicsorduló lé se menjen kárba. A mézet és a cukrot a főzőlábosban felforraljuk, hozzáadjuk a gyümölcsöt, a frissen lereszelt gyömbért és a citromhéjat. (Ha sikerült kezeletlen citromot szerezni, annak a héját reszelhetjük frissen, de használhatunk készen kapható, száraz reszelt héjat is.) Beletesszük a teatojást a magokkal, az besűríti. Ha a gyümölcsnek nem volt magja, akkor kell majd egy kis befőzőcukor.



A lekvárt 30-40 percig főzzük lassú tűzön, kevergetve. Ha befőzőcukorra szorultunk, a főzés végén 2-3 kanálnyit egy tálkában simára keverünk egy kevés lekvárral, a többihez adjuk, még fél percig rotyogjon, kész. Gyorsan, forrón apró üvegekbe töltjük, lezárjuk, 5 percre fejre állítjuk, másnapig mehet a dunsztba. Nem kell kétségbeesni, ha híg maradt: a hideg spájzban karácsonyig úgyis dermed még kicsit, de ha folyósabb lesz, hát Istenem.

CIFRÁZZAM?
Drága mulatság, de gyönyörű színe lesz, ha nádcukorral főzzük. A mézekkel is lehet variálni: én most krémesre cukrosodott akácmézet használtam, de ha nem sajnáljuk, csodás eredményt ad a gesztenyeméz is. A fűszerezéssel is lehet játszani: több gyömbért is elbír, vagy mehet bele pár szem szegfűszeg, sőt kardamommag; egészen más irányba visz egy 4-6 centis darabka kikapart vanília (a héját a végén szedjük ki) vagy pár darab szerecsendió-virág.



FELHASZNÁLÁSA: Pikáns, erőteljes ízű lekvár, jó sötét teához pirítóssal vagy croissantnal mennyei téli reggeli. De semmi nem tarthat vissza minket attól se, hogy fehér húsokhoz, például egy roston sült csirkemellfiléhez adjuk. Az én kedvencem pedig a friss piaci joghurt vagy kefir, egy-két evőkanálnyi grapefruitlekvárral. Mmmm.

Kérdezze meg orvosát!
Fontos tudnivaló: a grapefruit bizonyos orvosságokkal együtt nagy bajt okozhat, mert módosítja a hatásukat. Aki vérnyomáscsökkentőt, nyugtatót, az immunrendszer működését gátló, szívritmus-szabályozó vagy vérzsírcsökkentő készítményt szed, alaposan olvassa el a tájékoztatót, nem figyelmeztet-e a grapefruit és a gyógyszer együttes fogyasztásának veszélyére. Két kanálka lekvártól még nem dől össze a világ, de jobb az óvatosság!


Grapefruit , lekvár , méz , cukor , gyömbér , citromhéj , befőzőcukor