A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Kapros túrós lepény másképpen

Bíró Lajos receptje

2018. február 2.

TÉSZTA:

  • 260 g liszt
  • 130 g cukor
  • 70 g vaj
  • 3 db tojás
  • 130 g mogyoró
  • 130 g dió
  • 130 g barna cukor
  • 200 g vaj

KAPROS TÚRÓTÖLTELÉK:

  • 500 ml tejszín
  • 500 g túró
  • 500 g mascarpone
  • 500 g cukor
  • 3 csokor kapor
  • 1 kk só

DÍSZÍTÉS:

  • méz, kapor
ADAG: 12 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A tésztához a lisztet a cukorral, a puha vajjal és a tojással összegyúrjuk, belisztezett deszkán egy centi vastagra kinyújtjuk, sütőlemezre vagy tepsibe terítjük, és 180 ºC-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, összemorzsoljuk.

A durvára darabolt diót és mogyorót, a barna cukrot, a vajat és a morzsolt tésztát összekeverjük, majd a masszával egy tortaforma vagy kisebb, magas szélű tepsi alját kb. egy centi vastagságban kibéleljük, és 180 °C-on, 7 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni. Közben a tejszínt habbá verjük.

Az áttört túrót, a mascarponét, a cukrot, a finomra vágott kaprot és a sót összekeverjük. A krémet a tejszínhabbal lazán összeforgatva fellazítjuk, a tortaformába a tésztaalapra rásimítjuk, és tálalásig hűtőben tartjuk.

Dekorációként mézet langyosítunk, és finomra aprított kaporral összekeverjük. A tányért ezzel húzzuk ki.




túró , méz , kapor , tojás , liszt , vaj , mogyoró , dió , tejszín , mascarpone