A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Karácsonyi pulyka

Katona György receptje

2019. október 27.
  • 1 db bronzpulyka vagy bébipulyka (kb. 4000 g)
  • kis csokor kakukkfű
  • 12 szem szegfűszeg
  • 8 szem szegfűbors
  • 1 db csillagánizs
  • 1 rúd fahéj
  • 4 db babérlevél
  • 1 tk koriandermag
  • 4 ek mogyoróolaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 db narancs
  • 1 db alma
  • 1 l szárnyasalaplé
  • őrölt bors
  • ujjnyi friss gyömbér
  • durva szemű tengeri só

A TÖLTELÉK
HOZZÁVALÓK:

  • 500 g kalács
  • 200 g előfőzött gesztenye
  • 100 g puha aszalt szilva
  • 1 db alma
  • 2 ek vaj
  • só, bors
  • kakukkfű, szegfűszeg, csipet gyömbérpor
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Időigényes
A megkopasztott és kibelezett pulykát sóoldatba tesszük (1 liter vízhez 60 g só), ügyelve, hogy a folyadék ellepje, majd hűvös helyen fél napig állni hagyjuk. Alaposan leöblítjük, megtöröljük, bedörzsöljük a fűszerek mozsárban összetört keverékével, mellétesszük a feldarabolt almát, narancsot és hagymát, ráöntjük az olajat, némi alaplevet, végül ebben a pácban 2-3 órát marináljuk.

Közben elkészítjük a tölteléket: a kalácsot felszeletelve megpirítjuk és kockákra vágjuk, majd összekeverjük a feldarabolt almával, szilvával, a gesztenyével, a fűszerekkel és a vajjal. Végül a pulyka hasüregébe töltjük. Tepsibe helyezzük, köré öntjük a páclevet és a maradék alaplét, majd fólia alatt 140 °C-on kb. 2-2,5 óráig sütjük (a bronzpulykát hosszabban).

Végül levesszük a fóliát, és további 20 percig sütjük 180 °C-on, gyakorta locsolva a pecsenyelével. Aki szereti, az utolsó 20 percben süthet mellette még gyümölcsöket. Sütés után a pulykát legalább 10 percet pihentetjük, hogy szépen lehessen szeletelni.


bébipulyka , kakukkfű , szegfűszeg , csillagánizs , fahéj , babérlevél , koriandermag , mogyoróolaj , vöröshagyma , narancs , zöld alma , gyömbér , , bors