Kovács Tibor, „Pepe” pékmester receptje
2020. február 3.- 50 dkg búzafinomliszt
- 25 dkg durumbúza-simaliszt (de kiválthatjuk búzafinomlisztre is)
- 3 dl langyos tej
- 5 dkg élesztő
- 2 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 125 g puha vaj
- 1 dkg só
- 8,5 dkg porcukor
- 4 ek rum
- 2 csomag Bourbon-vaníliás cukor
- 1 db citrom reszelt héja és leve
- 1 mk sütőpor
A felületre még sütés előtt:
- 1 db tojás
- porcukor
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Péklapát - Legyünk mi is pékek!
Manapság a pékek forradalmát éljük. A fogyasztók egyre igényesebbek és tudatosabbak, nem vesznek meg akármit. Hódít a kovászos kenyér, számos pékség nyílt, amely minőségi termékekkel lépett piacra – ez örvendetes, hiszen a kenyér és a többi pékáru az alapélelmiszereink közé tartozik. Ezzel párhuzamosan egyre többen próbálják ki magukat otthon is, divat kovászt nevelgetni, kenyeret, kiflit, stanglit sütni a családnak. Ehhez szeretnénk ötleteket adni új rovatunkkal, amelyben Kovács Tibor „Pepe”, a Zalaco pékmestere segítségével mutatjuk be: nem ördöngösség kötényt kötni és belecsapni a liszteszsákba. Farsang idejére egy különleges kemencés fánkot sütöttünk.
KEMENCÉS FÁNK
Hozzávalók:
50 dkg búzafinomliszt
25 dkg durumbúza-simaliszt (de kiválthatjuk búzafinomlisztre is)
3 dl langyos tej
5 dkg élesztő
2 db tojás
1 db tojássárgája
125 g puha vaj
1 dkg só
8,5 dkg porcukor
4 ek rum
2 csomag Bourbon-vaníliás cukor
1 db citrom reszelt héja és leve
1 mk sütőpor
A felületre még sütés előtt:
1 db tojás
porcukor
50 dkg búzafinomliszt
25 dkg durumbúza-simaliszt (de kiválthatjuk búzafinomlisztre is)
3 dl langyos tej
5 dkg élesztő
2 db tojás
1 db tojássárgája
125 g puha vaj
1 dkg só
8,5 dkg porcukor
4 ek rum
2 csomag Bourbon-vaníliás cukor
1 db citrom reszelt héja és leve
1 mk sütőpor
A felületre még sütés előtt:
1 db tojás
porcukor
A fánk elkészítése: A tészta hozzávalóit a vaj kivételével összekeverjük, dagasztjuk, majd a dagasztás utolsó fázisában adagoljuk a tésztához a puha vajat, és tovább dagasztjuk, amíg teljesen sima felületű tésztát nem kapunk. Letakarjuk és kb. 50-55 percig meleg helyen pihentetjük.

Lisztezett lapra borítjuk és a pihentetett tésztát óvatosan kinyújtjuk kb. 2 ujjnyi vastagságúra. Egy nagyobb, kb. 6-7 cm átmérőjű szaggatóval kiszaggatjuk, a közepét egy kisebb, 2-2,5 cm átmérőjű szaggatóval szúrjuk ki.

Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és letakarva közel duplájára kelesztjük, de úgy, hogy közben a félig megkelt tészták felületét kenjük le felvert tojással, amelyet hagyunk rászáradni, és utána vékonyan meghintjük a felületét porcukorral.

Ez rákaramellizálódik sütéskor, ettől a kisült fánk felülete ropogós lesz. A kellő keltség elérése után 180-190 °C-on szép pirosra sütjük, rácson hagyjuk kihűlni. A közepébe szilva- vagy meggylekvárt kanalazunk.

AZ ÖSSZEÁLLÍTÁS EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERE A 70 ÉVES ZALACO SÜTŐIPARI ZRT.
