A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Klubszendvics

Bittera Dóra – Molnár B. Tamás receptje

2020. július 24.
  • tósztkenyér
  • vaj
  • majonéz
  • saláta
  • paradicsom
  • csirkemell
  • bacon
ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Legkönnyebb
Az angolszász klubélet terméke a nevezetes klubszendvics, amely a XIX. század végén Amerikából kiindulva meghódította a világot.

Fontos hozzávalója a forrpont alatt, lassan készített (posírozott) szárnyashús, a szaftos paradicsom, a ropogós zöldsalátalevél, a majonéz.

Manapság világszerte három réteg kenyérrel kínálják, de eredetileg két réteggel készült.

Az amerikai gasztronómiatörténet karizmatikus alakja, James Beard (1903–1985) minden idők egyik legnagyobb szendvicsének nevezte, de a „háromrétegesítést” valóságos horrornak tartotta:

azt kívánta, hogy aki ezt kitalálta, hátralévő életében mindennap háromszor egyen háromrétegű klubszendvicset.

Erősen nehezményezte azt is, hogy újabban csirke helyett szinte mindenütt pulykát tesznek bele.

ELKÉSZÍTÉSE:
Veszünk két szelet tósztkenyeret. Mindkettőt egyik oldalon megkenjük vajjal, és serpenyőben (a vajas oldalon) kissé megpirítjuk, konyhapapíron leitatjuk. A másik oldalt azután megkenjük majonézzel.

Az egyik szelet majonézes oldalára a következő rétegeket tesszük: csíkra vágott salátalevél, hámozott, kimagozott paradicsom kockára vágva, főtt (vagy sült) csirkemell csíkra vágva, vékony réteg majonéz. Ezt újabb réteg paradicsom követi, majd sült bacon. A tetejére rátesszük a másik szelet tósztkenyeret, majonézes felével lefelé.

Fogyaszthatjuk késsel-villával, lehet akár könnyű főétkezés is.

Szokás a kenyér szélén megrakáskor kétoldalt egy keskeny „margót” szabadon hagyni, hogy ennél fogva össze tudjuk préselni a peremeket, így a szendvics egyfajta alagútformát kap.TIPP!
A bacont 160 °C-os sütőben készítsük, két réteg zsírpapír között, valamilyen súllyal lenyomatva. Optimális esetben fiatal római salátát használunk, ami ressebb és ízesebb, mint a fejes saláta, és – hosszú idő után – a biopiacokon ismét kapható.

paradicsom , csirke , tósztkenyér , vaj , majonéz , mikrosaláta , bacon

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra