Receptek

Lassan sült sertésnyak velővel

Balogh Szabolcs, a derecskei Almavirág Étterem séfjének receptje

2025. február 7.

4 db, legalább 3 cm vastag sertéstarja

500–700 g sertészsír (ez később újrahasznosítható)

fokhagyma

őrölt bors

kakukkfű

vöröshagyma


A mártáshoz:


20 dkg sertésvelő

1/2 kiló orjacsont

15 dkg sárgarépa

10 dkg petrezselyemgyökér

10 dkg szárzeller

2 fej vöröshagyma

snidling

1 l víz

ADAG: 4 főre

A sertéstarját sózzuk, borsoz­zuk, forró serpenyőben kér­gezzük. Kérgezés után jénai sütőedénybe helyezzük. Ráborítjuk az olvasztott sertészsírt, beletesszük a fokhagymagerezdeket, hozzáadjuk a félbevágott vöröshagymát, és 4-5 szál kakukkfüvet. 110 fokon konfitáljuk a sütőben 2-3 órán át.

A velőt sós vízben leforrázzuk, utána hideg vízben leöblítjük, és sós, babérleveles, szemesborsos vízben készre abáljuk (fél óra). Kivesszük a léből, és hagyjuk pihenni.

Az orjacsontot sütőben 230 fokon masszívan megpirítjuk, kb. 15-20 percig.

Amíg pirul a csont, a zöldségeket feldaraboljuk, és forró lábosban elkezdjük pirítani. Hozzáadjuk a sült csontot, a megadott vízmennyiséggel felengedjük. 2-3 órán keresztül főzzük. Leszűrjük, és az alaplét visszafőzzük a felére. Kb. 3-4 deci mártás marad, megsózzuk, és belerakjuk az aprított snidlinget. Az abált velődarabokat ebbe a mártásba tesszük.

Sertésnyak , disznótoros

További receptek

Kapcsolódó cikkek