„Régi dicsőségünk halkések az éji homályban” (Esterházy Péter)
Február, hol a nyár? Ahol farsangi fánkot sütnek. Déryné Széppataki Róza, a reformkor színésznője a forró pampuskát szerette, evőkanállal úgy szórta rá a porcukrot, hogy fehérlett, mintha hóval lenne belepve. Jókai Mór ebédlőjében a tüdőstáskaleves után következett az erdélyi pánkó, mosolygó lapdácskák kacér szalaggal az oldalukon. Olyan könnyűek voltak, majd elrepültek. Csokonai kráflinak szólította a fánkot, Mikszáth herőcének, de gyakori volt a huppancs, lapótya, hólapta elnevezés is. Amíg a forgácsfánk azonos a csörögével, a farsangi fánk a szalagos fánkkal, addig a siskafánk sörélesztővel készül, a horgas fánkhoz sáfrány, a zöld fánkhoz még édes tejbe áztatott tört zöld búza kell. Fánktésztából készül a kürtőskalács is, Móricz nem véletlenül nevezte dorongfánknak.
![]()
Szabi égetett fánktésztája
Aztán itt van a Blaha-fánk, melyet a nemzet csalogánya Szabadkán tanult első urától. Ez krémmel összeragasztott csokoládés változat. Híres fánk még a kanállal szaggatott talkedli, amit csehpimasznak is nevezünk (a talkedlisütőről ebben a számban írunk is), Arany János marczafánkja, nem is szólva a képviselőfánkról, amelynek semmi köze az ekler fánkhoz, hiszen az francia jövevény, a képviselőfánkot meg Deák Ferencnek készítették, amikor a haza bölcse ki-kisétálgatott a pozsonyi diéta unalmas üléseiről és a szemközti étteremben zsörtölődött, hogy a fánk is unalmas, mire a szemfüles cukrász kettévágta a süteményt, megtöltötte krémes töltelékkel, így lett belőle képviselőfánk.
Címlapunkon krumplis fánk szerepel, de Szabi, a pék sütött ricottafánkot is, hasonlít a túrófánkra. Auguszt József meg bevallja – Örökölt ízlés című interjúnkban –, hogy a báli szezonban minden süteménye közül a frissen sült szalagos fánkot szereti, házi baracklekvárral töltve.
![]()
Auguszt József
Persze fánkból is megárthat a sok, és akkor úgy járunk, mint az idős Jókai, aki beleunt a saját dicsőségébe, mint nyitrai tót a két hétig tartó farsangi fánkba. Pedig nagy írónk a jó evést a legjobb mulatságnak tartotta. Születésének kétszázadik évfordulójára gasztroportrét rajzoltunk róla.
Aki pedig unja a fánkot, nemzetközi és hazai vizekre evezhet. Cápavadászatra indultunk Mozambikban, új sorozatában elsőként a lombardiai régióba kalauzol Gianni, elvégre olasz konyha nincs, de húsz régiós konyha annál inkább, barangoltunk Berlin utcáin kebabot és currywurstot kóstolva, és feltérképeztük a Kazinczy utca vendéglátóhelyeit.
![]()
Disznóvágás Stoller Mártonnál
Ha mindez nem volna elég, boroztunk Hajóson, borkorcsolyáért meg sem álltunk Szekszárdig, Etyeken meg egy újhullámos disznóvágás forgatagába csöppentünk. Teszteltünk tejfölöket, kóstoltunk sajtokat, elmeséljük, milyen a dubaji csoki és milyen volt egykor a legendás Mézes Mackó.
Szóval messze még a nyár, de falatozni télen is lehet.