A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Lassan sült szarvasgerinc

Segal Viktor receptje

2021. április 22.
  • 1 kg csontozott szarvasgerinc, egyben
  • 2 ek semleges olaj (napraforgó, repce)
  • 2 db kisméretű sárgarépa, 1 cm-es karikákra vágva
  • 7 dkg aszalt szilva, kisebb darabokra vágva
  • 7 dkg aszalt sárgabarack, kisebb darabokra vágva
  • 4 dkg aszalt tőzegáfonya
  • 4 dl marha vagy borjúalaplé (ha van, akkor vadalaplé)
  • 2,5 dl frissen facsart narancslé

SŰRÍTÉSHEZ:

  • 2 dkg vaj
  • 2 dkg liszt
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

A sütőt előmelegítjük 90 ˚C-ra.

A szarvasgerincet egy akkora serpenyőben, amekkorában kényelmesen elfér, nagy lángon kérgesítjük. Oldalanként kb. 34 percig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, tepsibe helyezzük és 1,52 órán át sütjük.

Ezalatt elkészítjük a mártást: az alaplevet és a narancs kifacsart levét beforraljuk a felére, és megfőzzük benne a sárgarépát. Amikor megpuhult, hozzáadjuk az aszalt gyümölcsöket, és besűrítjük a mártást.

A vajat egy lábosban kis lángon felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, és állandó kevergetés mellett főzzük – ne pirítsuk – a keveréket addig, amíg a liszt nyers íze el nem tűnik. (Ezt előre is elkészíthetjük.) Utána belekeverjük a mártásba, majd közepes lángon 12 perc alatt összeforraljuk.

TÁLALÁS:
A húst felszeleteljük, és a mártást melléöntjük.


szarvasgerinc , olaj , sárgarépa , aszalt szilva , aszalt sárgabarack , aszalt tőzegáfonya , alaplé , narancslé , vaj , liszt

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra