A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Pisztráng zöldtea-füstön

Gálicz István receptje

2018. december 18.
  • 10 db bőrös pisztrángfilé
  • 50 dkg só
  • 25 dkg cukor
  • 5 g zöld teafű
  • 20 g zöld teafű füstöléshez

UBORKASALÁTA SNIDLINGES OLAJJAL
HOZZÁVALÓK:

  • 50 dkg uborka
  • 1 db lime
  • 10 dkg snidling
  • 3 dl szőlőmagolaj

KECSKESAJTHAB
HOZZÁVALÓK:

  • 15 dkg friss, lágy kecskesajt
  • 100 g tejszín (20%-os)
ADAG: 10 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A zöld teát hideg vízbe áztatjuk néhány percre, majd lecsöpögtetés után bedörzsöljük vele a halfilék húsos oldalát. A sót, cukrot összekeverjük egy kis edényben, rétegezve a filék közé szórjuk. 15-20 percig hűtőben pihentetjük. Lemossuk a filéket, majd leszárítjuk. Egy edény aljába szórjuk a teafüvet, erre egy rácsot teszünk, és bőrös felükkel lefelé ráhelyezzük a filéket, majd egy másik edénnyel lefedjük. Közepes hőmérsékleten alágyújtunk.

Körülbelül 10 percig füstöljük a filéket.

A füstről levéve a bőrüket óvatosan lehúzzuk.

Uborkasaláta snidlinges olajjal elkészítése:
Az uborkákat meghámozzuk, kimagozzuk, kockákra vágjuk. A snidlinget néhány centis darabokra vágjuk, forrásban lévő vízbe dobjuk 10 másodpercre, leszűrjük, majd jeges vízben lehűtjük. Leszárítjuk, majd aprítóban szőlőmagolajjal felöntve 10 percig nagy fordulaton járatjuk. Finom ruhán leszűrjük. Az uborkát fél deci olajjal  és a lime reszelt héjával levákuumozzuk, vagy egy napig hagyjuk az olajban, és néha megkeverjük.

Kecskesajthab elkészítése:
A kecskesajtot a tejszínnel krémesre dolgozzuk, finom szűrőn áttörve habszifonba töltjük. 1 db patront töltünk rá, és tálalás előtt fél órán át hűtőben pihentetjük.


pisztrángfilé , zöld teafű , uborka , lime , snidling , szőlőmagolaj , kecskesajt