Receptek

Steak zöldborsmártással, pirított sárga burgonyával és zsenge salátával

Szlávy Ágnes receptje

2020. augusztus 2.

A STEAK
HOZZÁVALÓK:

  • 3-4 szelet marhasteak (T-bone vagy ribeye)
  • 1/2 dl szőlőmagolaj
  • füstölt Maldon sóvirág
  • frissen őrölt fekete bors
  • 50 g vaj

A ZÖLDBORSMÁRTÁS
HOZZÁVALÓK:

  • 2 csapott ek sós lében eltett zöldbors
  • 1 1/2–2 dl házi tejszín

PIRÍTOTT BURGONYA
HOZZÁVALÓK:

  • 1 kg sárga héjú burgonya (például Ella)
  • 3 ágacska rozmaring
  • 1 dl lenmagolaj

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
A STEAK ELKÉSZÍTÉSE:
Sütés előtt jó pár órával vegyük ki a hűtőből a húst, hogy elérjék a szobahőmérsékletet.
A serpenyőnket forrósítsuk fel, öntsünk bele egy kanálnyi szőlőmagolajat, tegyük bele a húst, és attól függően, hogy mennyire szeretjük véresen, oldalanként kb. 1-3 percig süssük.

Ne forgassuk, csak egyszer fordítsuk meg!

Vegyük le a tűzről, szórjuk meg frissen őrölt borssal, egy kevés olajjal elkevert sóvirággal, tegyünk minden szeletre egy kanálnyi vajat és fedjük le.

5 perc után tegyük tálra, és a visszamaradt vajon és húslén készítsük el a zöldborsmártást.

A ZÖLDBORSMÁRTÁS ELKÉSZÍTÉSE:

A zöldborsot (lé nélkül) kanálháttal nyomkodjuk szét és pirítsuk meg a serpenyőben, majd öntsük fel házi tejszínnel és forraljuk be.
Ízesíthetjük frissen őrölt fekete borssal.

PIRÍTOTT BURGONYA ELKÉSZÍTÉSE:

A burgonyát pucoljuk meg, vágjuk négybe, és sós vízben főzzük jó puhára.
Szűrjük le és terítsük szét egy serpenyőben.
Locsoljuk meg lenmagolajjal, szórjuk meg friss zöldfűszerekkel – pl. rozmaring vagy kakukkfű –, óvatosan keverjük meg, és forró sütőben minden oldalról süssük pirosra.

TÁLALÁS:
A húst vágjuk fel fél-egy centi vastagon, és minden tányérra helyezzünk 6-8 szeletet.
Öntsünk rá egy kanálnyi mártást, tegyünk mellé pár gerezd krumplit, és zsenge salátával tálaljuk.


marhasteak , szőlőmagolaj , füstölt Maldon sóvirág , vaj , tejszín , rozmaring , sárga héjú burgonya , lenmagolaj