Nábelek Zsófia receptje
2020. március 18.Levesbetét hozzávalók:
- 2 db tojás
- 200 g liszt
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A tojásokhoz hozzáadjuk a lisztet (ha kell, még szórunk hozzá), és pici sóval kemény tésztát gyúrunk belőle. Fontos, hogy sokáig gyúrjuk, egészen addig, amíg selymesen egynemű nem lesz a felszíne. Ekkor egy konyharuhával vagy tállal letakarva pihentessük legalább fél órát, majd nyújtsuk 1-2 mm vékonyságúra. A szép sárga, vékony tésztát helyezzük egy tiszta abroszra, és hagyjuk teljesen kiszáradni.

Nem mindegy, hogy törjük vagy vágjuk a tésztát, mert az ízét befolyásolja a formája. Ha törjük, szabálytalan alakját durvább ízhatás követi, ha szépen kockákra vágjuk, elegánsabban viselkedik a szánkban is, ez már ízlés dolga. A kiszáradt tésztát lepirítva használjuk lebbencs- vagy kőrelebbencs levesekhez.

liszt , tojás , leves , levesbetét , lebbencs