A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Levelensült

Borbás Marcsi és Bodrogi Gyula receptje

2012. február 16.
  • 1 db tojás
  • 2 dl tej
  • olvasztott vaj
  • 1/2 dl ásványvíz
  • liszt, amennyit felvesz, hogy sűrű legyen
  • 8 db közepes káposztalevél

ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A szokásosnál sűrűbb palacsintatésztát készítünk.
A megmosott, megszárogatott káposztaleveleket bekenjük az olvasztott vajjal. Rákanalazzuk a tésztát. A tészta tetejére is teszünk egy kisebb szelet vajat. Fél órán át sütjük, almaszószt kínálunk hozzá.Nekünk először nem sikerült.

Első gondolatunk az volt, íme egy mítosz, nem véletlenül ment ki a divatból. Aztán újra kísérleteztünk. Fontos a kelkáposzta külső, erős, nagy takarólevele. Ennek mélyebb, keményebb az erezete, a tésztát könnyebb rákenni.
A palacsintatésztának tényleg sűrűnek kell lennie. Tehetünk bele almareszeléket is.

A legfontosabb azonban a sütés. Nagyon magas hőmérsékleten, épp ameddig megsül. Mint a langallónál. Ha sikerül, páratlan. A tészta átveszi a nedvességet a káposztalevéltől, enyhén káposztás, friss íze lesz. Tényleg ez lehetett a legrégebbi magyar édesség.


káposzta , tojás , tej , vaj , liszt