Receptek

Mákos bejgli

Mákos bejgli

Molnár B. Tamás és Bittera Dóra receptje

Az alábbi egy kipróbált családi recept, mindig sikerült.Ugyanezt a tésztát használhatjuk pozsonyi kifli készítéséhez is.

TÉSZTA

HOZZÁVALÓK:
  • 250 g vaj
  • 500 g finomliszt (BL 45 vagy 55)
  • 2 db egész tojás
  • 3 db tojássárgája (a fehérjét használhatjuk a töltelékhez)
  • 50 g porcukor
  • 25 g friss élesztő
  • kevés hideg tej
  • néhány nagy csipet só
ELKÉSZÍTÉSE:

A lisztet átszitáljuk, sózzuk, elmorzsoljuk a vajjal. A friss élesztőt belemorzsoljuk a tejbe. Hozzáadjuk a tojásokat, a tojássárgáját, a cukrot. Ezt a tojásos masszát belegyúrjuk a vajas lisztbe. Eleinte szinte reménytelenül "folyós" lesz az állaga. A híg masszát hosszan, meleg kézzel, erőteljesen a gyúródeszkához csapkodva dolgozzuk ki. Némi türelem kell hozzá, de egyszer csak össze fog állni, szépen elválik a kezünktől és a deszkától is. Kellemes fogású, rugalmasan lágy tésztát kapunk. Nyújtás előtt 20 percre tegyük a hűtőszekrénybe. Négy részre osztjuk (ha rövidebb bejglit akarunk, akkor ötre). Mindegyik részt téglalap alakúra nyújtjuk, és a már kihűlt máktöltelékkel megtöltjük. Ehhez a tölteléket a téglalap egyik oldalára halmozzuk, egyenletesen ellapogatjuk, majd a tésztával felgöngyöljük, legalább félórára hűtőszekrénybe tesszük. Klasszikus bejgliben egyenletesen van töltelék, a tésztával azonos arányban. Aki több töltelékkel szereti, vékonyabb tésztát és több, lágyabb tölteléket használjon, de ehhez nagyobb ügyesség kell. A megtöltött bejgliket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Bevált trükk, ha a rudak közé is helyezünk egy-egy sütőpapírszalagot, így nem tudnak egymáshoz tapadni, megtámasztják egymást, sülés közben nem lapulnak el, megmarad a formájuk - akkor is, ha lágyabb a tészta.

TÖLTELÉK I.  (Kolonics Zoltán, Gerbeaud)

SZIRUP

HOZZÁVALÓK:
  • 150 ml víz
  • 120 g cukor
  • 2 ek méz vagy glükóz
  • 50 g mazsola
  • 1/2 db friss citrom reszelt héja
  • 1 ek vaníliás cukor
  • 10 g kandírozott narancshéj
  • 10 ml Cointreau (vagy más narancslikőr)

MÁKOS RÉSZ

HOZZÁVALÓK:
  • 350 g darált mák
  • 20 g marcipán
  • 50 g kekszmorzsa (vagy búzadara)
  • 30 g jeges vaj
ELKÉSZÍTÉSE:

A szirup hozzávalóit felforraljuk. Hozzáadjuk a mákos részt, a tetejére tesszük a vajat, és addig forraljuk, míg a vaj el nem olvad. Összekeverjük.

TÖLTELÉK II. (családi recept)

ELKÉSZÍTÉSE:

150 g kockacukorból és kevés vízből szirupot főzünk, hozzáadjuk egy rúd vanília kikapart magját. Belekeverünk 400 g darált mákot, 3-4 almát reszelünk bele, 2-3 percig forraljuk, kevergetjük. Belekeverünk néhány evőkanál házi baracklekvárt és fekete teában megáztatott mazsolát. Amikor kissé kihűlt, óvatosan beleemeljük a 3 tojásfehérjéből felvert habot.A tésztára kent töltelékre a végén kezeletlen citromhéjreszeléket hintünk.

MEGJEGYZÉS:

Az efféle lágy töltelékkel nem könnyű szabályos külsejű bejglit készíteni, de érdemes kísérletezni, mert szaftos és nagyon jó.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább