Receptek

Malacpofa: a szűznél is nagyobb csemege

Zirig Árpád receptje

2020. július 20.
  • malacpofa
  • paprika
  • fokhagyma
  • balzsamecet
  • vaj
  • vörösbor
  • spenót
  • só, bors
  • lepirított dió
  • tejföl
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

Zsírtalan, mégis ízes: a sertés rágóizma az egyik legjobb falat, amit kérhetünk a hentestől. Érdemes lassan készíteni, de megérni várni rá - állítja Zirig Árpád.

A finnyás háziasszonyok korában már csak

az unalmas, zsírtalan karajt meg a fakó csirkemellet merik kitenni

a hentesek. Az olyan földöntúli csemegék, mint a disznófej, a hűtőraktárba szorultak.

A sertés rágóizma az egyik legjobb húsrész, amit csak az állat kínál. Már napokkal ezelőtt megkívántam, így amikor összefutottam Tibesszel, a hentesemmel a verőcei patikában, azonnal nekiszegeztem a kérdést, van-e éppen a hűtőjében?

„Holnap lesz, fiatal malacoké, akkor nem a hurkába kerül, hanem a tiéd .” Vannak országok, ahol a pofa húsa még a szűznél is nagyobb csemege – én ezt megértem, hisz

kisebb és ízletesebb,

így mindig elszomorodom, hogy idehaza beleaprítják a hurkába. Annál jóval többet érdemel.Valóban kicsi, lágy, gyönyörű húsokat kaptam, amelyeknek elég a rövidebb készítési idő. A lényeg, hogy alaposan le kell tisztítani.A pofahús tiszta szerkezetű, zsírtalan, de a hártyákat és a széleket éles késsel távolítsuk el.Érdemes pár percet rászánni, hogy a végeredmény tökéletes legyen.Ha van otthon sous vide és vákuumozó, használhatjuk: egy kiskanálnyi vajjal, friss zöld fűszerekkel leszívatjuk, majd mérettől függően 65 fokos vízkádba tesszük –

a zsenge pofahúsnak 8 óra tökéletesen elég volt.

Ha nem rendelkeznek otthon ilyen kütyükkel, nincs gond, a hagyományos konfitálás ugyanolyan tökéletes lesz. Kacsazsírban teljesen elbuktatva 80 fokos sütőben hőkezeljük a húst - attól függ mekkora - 6-10 órán át.


200 fokos sütőben, kiolajozott tepsin vagy papíron grillezzük meg a paprikát és a félbevágott fokhagymát – ez utóbbit csak akkor vegyük ki,

ha a gerezdek puhák, kiesnek a köpenyből.

A paprikákról húzzuk le a héjat s pár csepp balzsamecettel fűszerezzük.A sous vide zacskóban összegyűlt folyadékot szűrjük át, majd redukáljuk a negyedére, a végén keverjünk bele egy kocka vajat és vegyük le a tűzről. Ha konfitáltunk, dermesszük ki a zsírt, spatulával vegyük le a kocsonyásodott szaftról, melegítsük, szűrjük át s onnan folytassuk az imént leírt módon.A húsra nagyon forró serpenyőben gyors kérget sütünk, a letapadni vágyó pörcöket vörösbor egy kortyával felkapatjuk – az alkohol kifő, de az aroma marad.A felcsíkozott spenótot óvatosan bekeverjük sóval, borssal, sült fokhagymával, előre lepirított dióval. Nem kell sem nagy hő, sem hosszú idő, különben ízét és színét veszti. Mielőtt levennénk a tűzről egy bő kanál tejföllel dolgozzuk össze.


A húst felvágjuk, a szafttal finoman meglocsoljuk. A spenótot tálalógyűrűvel vagy népiesen, csészéből kifordítva igazítjuk a tányérra, mellé téve az édes-savanyú, ízében kellemes kontrasztot adó grillpaprikát.

paprika , spenót , rágóizom , malacpofa , sertés , malac

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra