Receptek

Mazurek

Nábelek Zsófia receptje

2020. április 27.

Tészta hozzávalói:

  • 170 g vaj
  • 4 ek cukor
  • 50 g darált mandula
  • 320 g liszt
  • 2 db tojássárgája
  • 1 db tojás
  • 1 tk citromhéj
  • 1 kk fahéj
  • 1 kk só

Töltelék hozzávalói:

  • 200 g étcsokoládé
  • 100 g vaj
  • 30 g szeletelt mandula
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Még könnyebb

A tésztához a puha vajat kihabosítjuk a cukorral. Egyenként hozzáadjuk a tojássárgáját és a tojást, végül a maradék hozzávalókat. Az így kapott lágy tésztát lefóliázva egy órára hűtőbe tesszük. Ezután kinyújtjuk, és egy szögletes, papírral bélelt sütőformába tesszük. A széleken kétcentis peremet hagyunk. A tésztát villával megszurkáljuk, és 190 °C-ra előmelegített sütőben világosra sütjük. A formában hagyjuk kihűlni. A töltelékhez a csokoládét és a vajat gőz felett megolvasztjuk, selymesre keverjük. A kihűlt tésztára simítjuk, végül megszórjuk szeletelt mandulával.

Tudta?

A hagyományos lengyel mazurek (vagy mazurka) négyszögletes és alacsony, legfeljebb két centiméter magas. Készíthetik élesztős, gyúrt vagy kevert omlós tésztából, és a töltelék is variálható: lehet benne lekvár, dió- vagy mandulakrém, aszalt gyümölcsök, magvak, csokoládé, tojáshab, a tetejét rácsozhatják tésztával, de akár üresen is hagyhatják sütés után. Abban viszont egyeznek a receptek, hogy a mazureket érdemes egy-két nappal korábban készíteni, mert ennyi pihentetéstől csak puhább és ízesebb lesz.



nábelek zsófia , mazurek , zsúrsütemény

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra