Nábelek Zsófia receptje
2020. április 27.Tészta hozzávalói:
- 170 g vaj
- 4 ek cukor
- 50 g darált mandula
- 320 g liszt
- 2 db tojássárgája
- 1 db tojás
- 1 tk citromhéj
- 1 kk fahéj
- 1 kk só
Töltelék hozzávalói:
- 200 g étcsokoládé
- 100 g vaj
- 30 g szeletelt mandula
A tésztához a puha vajat kihabosítjuk a cukorral. Egyenként hozzáadjuk a tojássárgáját és a tojást, végül a maradék hozzávalókat. Az így kapott lágy tésztát lefóliázva egy órára hűtőbe tesszük. Ezután kinyújtjuk, és egy szögletes, papírral bélelt sütőformába tesszük. A széleken kétcentis peremet hagyunk. A tésztát villával megszurkáljuk, és 190 °C-ra előmelegített sütőben világosra sütjük. A formában hagyjuk kihűlni. A töltelékhez a csokoládét és a vajat gőz felett megolvasztjuk, selymesre keverjük. A kihűlt tésztára simítjuk, végül megszórjuk szeletelt mandulával.
Tudta?
A hagyományos lengyel mazurek (vagy mazurka) négyszögletes és alacsony, legfeljebb két centiméter magas. Készíthetik élesztős, gyúrt vagy kevert omlós tésztából, és a töltelék is variálható: lehet benne lekvár, dió- vagy mandulakrém, aszalt gyümölcsök, magvak, csokoládé, tojáshab, a tetejét rácsozhatják tésztával, de akár üresen is hagyhatják sütés után. Abban viszont egyeznek a receptek, hogy a mazureket érdemes egy-két nappal korábban készíteni, mert ennyi pihentetéstől csak puhább és ízesebb lesz.