Receptek

Mentőakciók – húsvét utánra

Mentőakciók – húsvét utánra

Saly Noémi receptje

Az ünnep elmúltával ott áll az ember mindenféle lehetetlen maradékokkal. A sonka vége, fél pohár tejföl, megkezdett paprikák, két szál újhagyma… De főleg kemény tojás, az tuti, hogy marad, én még nem találkoztam olyan háziaszszonnyal, aki a kelleténél kevesebbet főzött belőle. Mindezekkel nálam az történik, hogy apróra vagdosva, tetszőleges csoportosításban bekerülnek egy keverőtálba, majd kenyérre kenve megeszem. E bonyolult és felelősségteljes munkálatokat 8-9 éves koromtól rám bízták, ezért bátorítok mindenkit: rövid haditanács után adja át a parancsnokságot a konyhai örömökre fogékony aprónépnek. Néhány receptet mutatok, amelyekből máris látszik: minden jó mindennel. Bármelyik tovább variálható és fűszerezhető. A megadott mennyiségekből 3-4 emberre való adagok lesznek.

MAGYAR TARKA

HOZZÁVALÓK:
  • 20 dkg tehéntúró
  • 3 db tojás
  • 3 ek tejföl
  • 1-2 szelet kápia paprika
  • 1-2 szelet zöldpaprika
  • 1 darabka póré vagy
  • egy szál zöldhagyma
  • 1 kis csokor petrezselyem

SONKASERCLIS

HOZZÁVALÓK:
  • 1 maréknyi sonkamaradék
  • 1 kis fej lila hagyma
  • 3 db tojás
  • 3-4 apró uborka
  • 3 ek tejföl
  • 1 tk mustár

NAGYON ZÖLD

HOZZÁVALÓK:
  • 3 db tojás
  • 1 kötés medvehagyma
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 1 kis csokor snidling
  • olívaolaj, só, tarka bors

HA NEM JÖN SENKI

HOZZÁVALÓK:
  • 15 dkg sima krémsajt
  • 2 ek tejföl
  • 3 db tojás
  • 1 csokor kapor
  • 1-2 gerezd fokhagyma
 
ESZKÖZÖK:

Vágódeszka, tojásvágó, éles kiskés, fokhagymaprés, kicsi tálak, keverőtál.

ELKÉSZÍTÉSÜK:

A kemény tojást megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk. Ugyanígy picire kockázzuk a sonkát, a paprikát, apróra metéljük a zöldeket. A fokhagymához ilyenkor fokhagymaprést szoktam használni. A hozzávalókat összekeverjük a tálban, szükség szerint sózunk, kész. Nem kell mindent egyszerre beletenni, célszerű menet közben kóstolgatni, játszani az arányokkal.

CIFRÁZZAM?

A kemény tojás kitűnően alkalmas például kenőmájas szaporítására, de nagyon jó és kiadós szendvicskrém lesz pár tojásból és egy kis doboz sprotniból vagy szardíniából is. Ha túl sok tojásunk maradt, párat félbevágva meg is tölthetünk a fenti kencékkel.

FELHASZNÁLÁSA:

Érdemes próbálkozni különféle kenyerekkel: teljes kiőrlésűvel, rozscipóval, zsúrkenyérrel. Vagy az ünnepről akár fölszeletelve megmaradt kenyérfelesleget másnap ropogósra pirítva vastagon megkenjük bármelyikkel. Fontos: a sértetlen héjában hagyott, leöblített kemény tojás a hűtőben egy hétig is eltartható, de így elkészítve már nem. A kencéket egy napnál tovább ne tároljuk.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább