Receptek

Mohnzelten (mákos táska)

Marias Land (Rohrbachtal) receptje

2020. július 20.

(15 darab)
TÉSZTA
HOZZÁVALÓK:

  • 300 g hideg, tört, lisztes főtt burgonya
  • 500 g finomliszt
  • 250 g  zsír
  • 2 ek  tejföl
  • 2 db tojás
  • 1 csomag száraz élesztő
  • 1/2 kk só

MÁKOS TÖLTELÉK
HOZZÁVALÓK:

  • 400 g szürkemák
  • 120 g kristálycukor
  • 1 ek méz
  • 2 cl rum
  • 2,5 dl tej
  • 80 g olvasztott zsír
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk, és 15 egyforma darabra osztjuk. A töltelék hozzávalóit jól elkeverjük, és 15 egyforma gombócot készítünk (kiválóan alkalmas erre egy fagylaltadagoló kanál).

Az előkészített tésztadarabokat megtöltjük mákkal, gombócot formázunk belőlük, majd kilapítjuk.

A tepsire helyezzük, és sütőben kb. 250 °C-on, alsó-felső álláson 10 percig sütjük, majd megfordítjuk és további 10 percig sütjük.



A Mohnzelten hagyományos burgonyás tésztával készült mákos sütemény. Régen a földeken dolgozó munkások kedvelt eledele volt magas energiatartalma miatt, ma már a Waldviertelben mindenhol kapható, ünnepnapokon pedig szokás, hogy minden család készít egy tepsivel.

burgonya , liszt , zsír , tejföl , tojás , szürkemák , élesztő , méz , rum , tej