Receptek

Muszaka mozzarellával

Muszaka mozzarellával

Molnár B. Tamás és Bittera Dóra receptje

Világszerte görög ételként ismert, de más kultúrákban is feltűnik. Ez a változat besamelmártás helyett mozzarellát használ.

HOZZÁVALÓK:
  • 3 db padlizsán
  • 3 db kis öklömnyi bivalymozzarella
ELKÉSZÍTÉSE:

A padlizsánt 1,5 cm vastag szeletekre vágjuk, besózzuk, fél óráig szitán állni hagyjuk. Lemossuk, szárazra töröljük, bőséges olívaolajon elősütjük, hogy pirult ízt kapjon. Ismét papírra tesszük. A mozzarellát 7-8 mm vastag szeletekre vágjuk, félretesszük.

MARHARAGU

HOZZÁVALÓK:
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma, finomra vágva
  • 10 dkg vaj
  • 50 dkg marhahús, darálva
  • 2 dl tej
  • 1-2 babérlevél
  • 1 kk sűrített paradicsom
  • 1-2 gerezd zúzott fokhagyma, kevés reszelt sárgarépa, esetlegesen
  • szerecsendió, frissen reszelve
ELKÉSZÍTÉSE:

A hagymát vajon pároljuk, hozzákeverjük a sűrített paradicsomot, majd a húst. Ha teszünk bele fokhagymát, azt most adjuk hozzá, csakúgy, mint a répát. Amikor a hús elveszíti a színét, tejjel felöntjük, lassú tűzön puhára pároljuk (90-100 perc).Ha a tej elpárolog, vízzel pótoljuk. A végén egy sűrű, krémes húsmártásnak kell előállnia. Tűzálló tálba rétegeljük a padlizsánt a húsraguval és a mozzarellával. A tetejére mozzarellaszeletek kerülnek. 190 °C-os sütőben 20 percig készítjük.

KÖRET

Koktélparadicsomokat forró grill alatt feketére pörkölünk, majd lehántjuk róluk a megfeketedett héjat. Félbevágva, langyosan tálaljuk a muszakához.

MEGJEGYZÉS

A legelterjedtebb változatban sűrű besamelmártást használnak. Jó megoldás az is, ha besamel helyett tojással elkevert tejfölt használunk, amit kevés sóval és szerecsendióval ízesítünk. Ezt öntjük rá a hússal rétegelt padlizsánra. Jól illik hozzá marha helyett a bárányhús kakukkfűvel, oregánóval vagy friss bazsalikommal.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább