Receptek

Őszibarack-krémleves mandularoyallal és -ropogóssal

Őszibarack-krémleves mandularoyallal és -ropogóssal

Horváth Gábor receptje 4 fő részére

ŐSZIBARACK-KRÉMLEVES


HOZZÁVALÓK:
  • 60 dkg őszibarack
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1/2 rúd vanília
  • 1/2 kezeletlen citrom és a leve
  • 2 dl tejszín
  • 10 dkg tejföl
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2 db tojássárgája
  • kevés fahéj, szegfűszeg
ELKÉSZÍTÉSE:

A gyümölcsöt meghámozzuk, kimagozzuk. Fél liter vízben a fűszereket, a citrom héját, a fehérbort, a sót és a barack héját jól összeforraljuk, majd 15 percnyi forralás után leszűrjük. Újra feltesszük főni az ízesített levet, amiből néhány kanálnyit hozzáadunk az összekevert tejtermékekhez, majd a keveréket és a cukrot hozzáöntjük a többi léhez. Kiforraljuk, beletesszük a feldarabolt barackot, és az egészet leturmixoljuk. Eközben a tojások sárgáját vízgőz felett habverővel habosra keverjük, és ezt is a kész leveshez keverjük, de már nem forraljuk. A levest átszűrjük, jól lehűtjük, és felhasználásig hűtőben tároljuk.

MANDULAROYAL

HOZZÁVALÓK:
  • 1,5 dl tej
  • 2 db tojás
  • 2 dkg mandulaliszt
  • vaj a kenéshez, kevés só
ELKÉSZÍTÉSE:

A vajjal kikenünk egy hőálló üvegedényt, amiben ez a mennyiségű kocsonya körülbelül egy-másfél ujjnyi vastagon lesz, és amit bele tudunk tenni egy nagyobb, vízzel feltöltött tepsibe. A sütőt 95 °C-osra melegítjük, és belerakjuk a vízzel töltött tepsit. Összekeverjük a hozzávalókat, a keveréket kivajazott edénybe öntjük, és addig gőzöljük a sütőben, míg kocsonyás állagúvá nem szilárdul. Vigyázzunk, hogy ne forrjon a víz, mert lyukacsos lesz a kocsonya. Ha kész, kihűtjük, hűtőben tároljuk.

MANDULAROPOGÓS

HOZZÁVALÓK:
  • 5 dkg porcukor
  • 2 dkg liszt
  • 2 dkg finomra vágott mandula
  • 2 dkg vaj
  • 2 dkg narancslé
ELKÉSZÍTÉSE:

A mandularopogóshoz összekeverjük a hozzávalókat, körülbelül két milliméter vékonyan sütőpapírral bélelt tepsibe kenjük, és 160 °C-ra előmelegített sütőben tíz percig sütjük. Még melegen formára daraboljuk, és hagyjuk kihűlni. Zárt dobozban több napig ropogós marad.

TÁLALÁS:

Mélytányérban egymásra rétegezzük a feldarabolt kocsonyát és a ropogóst, és az asztalnál körbeöntjük a hideg krémlevessel. 

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.