Receptek

Piri-piri csirke

Piri-piri csirke

(10 személyre)

A piri-piri kisméretű, erős csilipaprika, nevezik afrikai ördögnek is, mivel Afrikából hozták be a portugálok. Maga a piri-piri kifejezés a szuahéli nyelvből ered, a portugálok a mai napig ezt használják. A legjobban az Ázsia-boltokban kapható friss csilifajtákkal helyettesíthető.

HÚS

HOZZÁVALÓK:
  • 5 db kis csirke 

Igazán csak akkor érdemes hozzáfogni, ha tudunk szerezni 80 dkg-os, szabadon tartott csirkét, például parlagit. Ennek sokkal vékonyabb a combja, mint a hibrid fajtáknak, s hamar elkészül, körülbelül egy időben a mellhússal.

ELKÉSZÍTÉSE:

Kivágjuk a gerincét, bőrével felfelé az asztalra kiterítjük, tenyérrel lelapítjuk.


A PÁCLÉ

HOZZÁVALÓK:
  • 4 db citrom leve
  • 100 ml olívaolaj
  • 2 ek durva szemű só
  • 5 gerezd fokhagyma, szeletre vágva
  • 1 ág rozmaring levelei, finomra vágva 
  • 10 db csilipaprika, kierezve, kimagozva, finomra vágva
  • 2 kk durvára őrölt bors
ELKÉSZÍTÉSE:

A húst tepsibe tesszük, bedörzsöljük a citromlé és az olaj keverékével, sózzuk, majd elosztjuk rajta a többi fűszert. Lefedve szobahőmérsékleten hagyjuk állni 1-2 órát. (Hűtőben marinálhatjuk 4-6 óráig is.)


KENEGETŐMÁRTÁS

Sütés alatt ezzel a keverékkel kenegetjük a húst.

HOZZÁVALÓK:
  • 3 gerezd fokhagyma hámozva, összezúzva
  • 1 ek durva só
  • 100 ml meleg víz
  • 5-6 db friss csilipaprika kimagozva, kevés magot bennehagyva 
  • 2 db piros sült paprika, kockára vágva
  • 100 ml olívaolaj
  • 50 g vaj
  • 2 db citrom leve
ELKÉSZÍTÉSE:

A fokhagymát sózzuk, a vízzel felöntjük, negyedórát állni hagyjuk.

Ezután a fokhagymából és a paprikákból turmixban vagy kőmozsárban olívaolaj és vaj hozzáadásával pépet készítünk. Felforraljuk, levesszük a tűzről, állni hagyjuk. Sózzuk.

A csirkét kivesszük a pácból, letisztítjuk, szárazra töröljük, grillezzük. Vannak, akik egyszer forgatva mindvégig közepesen magas, direkt vagy indirekt hőn grillezik. Mások - nagyobb grilleken - indirekt, vagyis lágyabb hőn hagyják a csirkét hosszabban átmelegedni, majd erősebb hőn fejezik be.
Egy lehetséges megoldás: direkt és erős hőn kezdjük a bőrös oldalán sütni mintegy 4-5 percig. Ezután közepes indirekt hőn folytatjuk, ismét 4-5 percig. Megfordítjuk a szárnyast, és így is először 4-5 perc direkt erős, majd 4-5 perc indirekt közepes hőt adunk neki. Az utolsó 5 percben mindkét oldalát kenegetjük, végül a bőrös oldalán még 5 percig szép barnára pirítjuk.

Mielőtt felvágnánk, 5 percig pihentetjük.


PIRI-PIRI SZÓSZ

HOZZÁVALÓK:
  • 100 g friss, kisméretű csili, kimagozva-kierezve, durvára vágva
  • 300 g sült kápiapaprika hámozva, magozva, csíkokra vágva
  • 100 ml fehérborecet
  • 50 ml olívaolaj
  • 3 ek só
ELKÉSZÍTÉSE:

A csilipaprikát és a pirospaprikát a sóval összekeverjük, steril, lezárható üvegbe tesszük, legalább egy hétig hűvös helyen állni hagyjuk. Hozzáadjuk a borecetet, újabb egy hétig állni hagyjuk. Összeturmixoljuk, a pürét befőttesüvegbe tesszük, olívaolajat öntünk a tetejére, hűtve tároljuk néhány hónapig.

 

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.