Receptek

Piri-piri csirke

Bittera Dóra – Molnár B. Tamás receptje

2021. július 13.

HÚS HOZZÁVALÓK:

  • 5 db kis csirke (80 dkg-os)

PÁCLÉ HOZZÁVALÓK:

  • 4 db citrom leve
  • 100 ml olívaolaj
  • 2 ek durva szemű só
  • 5 gerezd fokhagyma, szeletre vágva
  • 1 ág rozmaring levelei, finomra vágva
  • 10 db csilipaprika, kierezve, kimagozva, finomra vágva
  • 2 kk durvára őrölt bors


KENEGETŐMÁRTÁS HOZZÁVALÓK:

  • 3 gerezd fokhagyma hámozva, összezúzva
  • 1 ek durva só
  • 100 ml meleg víz
  • 5-6 db friss csilipaprika kimagozva, kevés magot bennehagyva
  • 2 db piros sült paprika, kockára vágva
  • 100 ml olívaolaj
  • 50 g vaj
  • 2 db citrom leve


PIRI-PIRI SZÓSZ HOZZÁVALÓK:

  • 100 g friss, kisméretű csili, kimagozva-kierezve, durvára vágva
  • 300 g sült kápiapaprika hámozva, magozva, csíkokra vágva
  • 100 ml fehérborecet
  • 50 ml olívaolaj
  • 3 ek só
ADAG: 10 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A piri-piri kisméretű, erős csilipaprika, nevezik afrikai ördögnek is, mivel Afrikából hozták be a portugálok. Maga a piri-piri kifejezés a szuahéli nyelvből ered, a portugálok a mai napig ezt használják. A legjobban az Ázsia-boltokban kapható friss csilifajtákkal helyettesíthető.


Hús elkészítése:
Igazán csak akkor érdemes hozzáfogni, ha tudunk szerezni 80 dkg-os, szabadon tartott csirkét, például parlagit. Ennek sokkal vékonyabb a combja, mint a hibrid fajtáknak, s hamar elkészül, körülbelül egy időben a mellhússal. Kivágjuk a gerincét, bőrével felfelé az asztalra kiterítjük, tenyérrel lelapítjuk.

A páclé elkészítése: A húst tepsibe tesszük, bedörzsöljük a citromlé és az olaj keverékével, sózzuk, majd elosztjuk rajta a többi fűszert. Lefedve szobahőmérsékleten hagyjuk állni 1-2 órát. (Hűtőben marinálhatjuk 4-6 óráig is.)

Kenegető mártás: Sütés alatt ezzel a keverékkel kenegetjük a húst.


Kenegetőmártás elkészítése: A fokhagymát sózzuk, a vízzel felöntjük, negyedórát állni hagyjuk.
Ezután a fokhagymából és a paprikákból turmixban vagy kőmozsárban olívaolaj és vaj hozzáadásával pépet készítünk. Felforraljuk, levesszük a tűzről, állni hagyjuk. Sózzuk.

A csirkét kivesszük a pácból, letisztítjuk, szárazra töröljük, grillezzük. Vannak, akik egyszer forgatva mindvégig közepesen magas, direkt vagy indirekt hőn grillezik. Mások - nagyobb grilleken - indirekt, vagyis lágyabb hőn hagyják a csirkét hosszabban átmelegedni, majd erősebb hőn fejezik be.

Egy lehetséges megoldás: direkt és erős hőn kezdjük a bőrös oldalán sütni mintegy 4-5 percig. Ezután közepes indirekt hőn folytatjuk, ismét 4-5 percig. Megfordítjuk a szárnyast, és így is először 4-5 perc direkt erős, majd 4-5 perc indirekt közepes hőt adunk neki. Az utolsó 5 percben mindkét oldalát kenegetjük, végül a bőrös oldalán még 5 percig szép barnára pirítjuk.

Mielőtt felvágnánk, 5 percig pihentetjük.

TIPP!
Portugáliában gyakran készítenek piri-piri szószt, ami sok minden máshoz is használható, állandó kellék minden portugál háztartásban. Ha ezzel kenegetjük a csirkét, akkor külön tálban sós, citromos, fokhagymás levet is odakészítünk, s ezekkel felváltva használjuk.


Piri-Piri szósz elkészítése:


A csilipaprikát és a pirospaprikát a sóval összekeverjük, steril, lezárható üvegbe tesszük, legalább egy hétig hűvös helyen állni hagyjuk. Hozzáadjuk a borecetet, újabb egy hétig állni hagyjuk. Összeturmixoljuk, a pürét befőttesüvegbe tesszük, olívaolajat öntünk a tetejére, hűtve tároljuk néhány hónapig. 


csirke , citrom , olívaolaj , fokhagyma , csilipaprika , kápia paprika , piros sült paprika , fehérborecet

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra