Receptek

Krémes fagylalttal

Balatoni Brigitta receptje

2020. július 26.

LEVELES TÉSZTA
„ALAPTÉSZTA” HOZZÁVALÓK:

  • 35 dkg liszt (BL 55)
  • 1,5 dl víz (jéghideg)
  • 10 dkg vaj
  • 15 g só
  • 1 ek ecet

„VAJAS” RÉSZ HOZZÁVALÓK:

  • 37,5 dkg vaj
  • 15 dkg liszt (BL 80)

KRÉM HOZZÁVALÓK:

  • 5 dl tej
  • 1 rúd vanília
  • 6 db tojássárgája
  • 12 dkg cukor
  • 4 dkg maizena kukoricakeményítő vagy 6 dkg más keményítő
  • 5 dkg vaj
  • 5 dl tejszínhab
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
LEVELES TÉSZTA
„ALAPTÉSZTA” ELKÉSZÍTÉSE:
A liszt közepébe mélyedést formázunk, ebbe tesszük a többi hozzávalót. Ujjbeggyel apránként a lisztet beledolgozva összegyúrjuk, a tésztából gombócot formázunk. Műanyag fóliába csomagoljuk, hűtőszekrényben 1-3 órát állni hagyjuk.

„VAJAS” RÉSZ ELKÉSZÍTÉSE:
Összegyúrjuk, sodrófával szabályos négyzet alakúra formázzuk, hűtőbe tesszük.

ÖSSZEÁLLÍTÁSA:
A gömb alakúra formázott alaptésztán késsel keresztirányban két vágást ejtünk (mintha elkezdenénk félbevágni, de nem vágjuk át teljesen) – nyíljon szét, mint egy duci, négyszirmú virág.

Sodrófával kinyújtjuk: nagyobb, négyzethez közelítő formát kapunk, melynek csücskei megnyúltak, mint a „fülek” (távolról hasonlít a négylevelű lóherére).

A nagy „füles négyzetnek” pontosan a közepére, de 45 fokban elfordítva ráhelyezzük a négyzet alakú vajas részt, és ráhajtjuk a füleket: négyzet alakú „borítékot” kapunk. A szélek épp fedjék át egymást, az alaptészta mindenütt teljesen takarja be a vajas részt.

Ezt most téglalap alakúra nyújtjuk. A téglalapot ötször hajtogatjuk „szimplán”. Vagyis: először balról, majd jobbról hajtjuk rá az egyharmadát a középső egyharmadra (mint az üzleti levelet szokás).

Kinyújtjuk (ismét szabályos téglalapot kapunk), 90 fokban megforgatjuk, és ismét az előző módon háromrészt hajtjuk. Enyhén nedves konyharuhába csomagolva 20 percig hűtőszekrényben állni hagyjuk, majd ismét háromrészt hajtogatjuk, állni hagyjuk. Összesen ötször hajtogatjuk, közben mindig pihentetjük.

KRÉM ELKÉSZÍTÉSE:
A tejet a vaníliával felforraljuk, 80 ˚C-ra hűtjük, a vaníliavelőt kikaparjuk a tejbe.

A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a keményítőt, majd lassan adagolva felöntjük a vaníliás tejjel, 82 ˚C-ra melegítjük, majd mikor 40-50 ˚C-ra lehűlt, belekeverjük a vajat.

Tejszínhabbal lazítjuk.


tojás , tej , liszt , vaj , ecet , vanília , tejszínhab , keményítő

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra