Receptek

Török édességek

Török édességek

Auguszt Olga receptje

A vejem, aki gasztronómus és testvére, aki turkológus, felajánlották, hogy elviszik a már régóta odavágyakozó cukrászokat a csodás Isztambulba. Az útra készülve olvasni kezdtem Orhan Pamuk Nobel-díjas török író Isztambul: Emlékek és a város című könyvét, melyben megjelenik Törökország különös helyzete, félúton Európa és az iszlám világ között. Nem útikönyv, de visszaadja a város hangulatát, amit egy háromnapos turistaút nem tud bemutatni. Pedig csak ennyi időnk volt, így be kellett osztani az élvezeteket, de Jávor Béla óta tudjuk: "A boldog emberi élethez nem kell más, csak a teológia, a filozófia és a gasztronómia ismerete, szeretete és gyakorlása." Isztambul sétálóutcáján, a Tarlabasi úton több cukrászdába is betértünk. Ettünk künefét (cérnametélt sajtkrémmel), muhallebit (tejpuding) és kazandibit is (csirkemellhúsból készült édes puding) - ez kissé bizarr volt.

BAKLAVA  

HOZZÁVALÓK:
  • 30 db réteslap
  • 15 dkg vaj
  • 30 dkg dió
  • 10 dkg cukor
  • 15 dkg méz
  • 1 kk őrölt fahéj
  • mazsola, citromhéj

SZIRUP

HOZZÁVALÓK:
  • 1 db citrom
  • 10 dkg méz
  • 2 dl víz
ELKÉSZÍTÉSE:

A diót megdaráljuk. A vajat felolvasztjuk. A mézet felmelegítjük, hozzáadjuk a cukrot, és állandóan kevergetve felolvasztjuk. Beletesszük a diót, és jól összekeverjük. Egy nyirkos konyharuhára ráterítünk két réteslapot, megkenjük olvasztott vajjal, ismét két réteslap következik vajjal megkenve, s ezt ismételjük 10 lapig. Ezt méretre vágjuk, majd a szilikonformát kibéleljük vele. 200 °C-os sütőben elősütjük. Ekkor lesz a tészta legyezős, réteges.

Belekanalazzuk a tölteléket, és visszatesszük a sütőbe, 160 °C-ra. A sütőben kb. 20 perc alatt aranysárgára sütjük. Amíg a tészta sül, elkészítjük a szirupot: kicsavarjuk a citrom levét, felöntjük 2 dl vízzel, hozzáadjuk a mézet, összekeverjük, és felforraljuk.  Amikor elkészült a sütemény, a forró sziruppal meglocsoljuk.

TULUMBA

HOZZÁVALÓK:
  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg víz
  • 10 dkg vaj
  • 5 db tojás
  • csipet
ELKÉSZÍTÉSE:

A vizet a vajjal egy üstben forraljuk fel, ha felforrt, a lisztet óvatosan, lassan adjuk hozzá. Folyamatos keverés mellett 5-6 percig főzzük, majd a tűzről levéve várjuk meg, míg lehűl. Adjuk hozzá a tojásokat és egy csipet sót. Keverjük simára. Ezek után jön a nehezebbik része, mert a forró olajba kell egy nyomózsákból kinyomni.

Jó, ha mellettünk áll valaki egy ollóval. Így sem egyszerű, vigyázzunk a forró olajjal.

A baklavánál használt szirupot használhatjuk ide is. 10 perc áztatás után vegyük ki. Ropogós lesz, ha megszárad. 


Ossza meg ismerőseivel:
Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább