A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Török édességek

Auguszt Olga receptje

2020. szeptember 7.

BAKLAVA
HOZZÁVALÓK:

  • 30 db réteslap
  • 15 dkg vaj
  • 30 dkg dió
  • 10 dkg cukor
  • 15 dkg méz
  • 1 kk őrölt fahéj
  • mazsola, citromhéj

SZIRUP
HOZZÁVALÓK:

  • 1 db citrom
  • 10 dkg méz
  • 2 dl víz

TULUMBA
HOZZÁVALÓK:

  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg víz
  • 10 dkg vaj
  • 5 db tojás
  • csipet só
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

BAKLAVA ELKÉSZÍTÉSE:
A diót megdaráljuk. A vajat felolvasztjuk. A mézet felmelegítjük, hozzáadjuk a cukrot, és állandóan kevergetve felolvasztjuk. Beletesszük a diót, és jól összekeverjük. Egy nyirkos konyharuhára ráterítünk két réteslapot, megkenjük olvasztott vajjal, ismét két réteslap következik vajjal megkenve, s ezt ismételjük 10 lapig. Ezt méretre vágjuk, majd a szilikonformát kibéleljük vele.

200 °C-os sütőben elősütjük. Ekkor lesz a tészta legyezős, réteges. Belekanalazzuk a tölteléket, és visszatesszük a sütőbe, 160 °C-ra. A sütőben kb. 20 perc alatt aranysárgára sütjük.



Amíg a tészta sül, elkészítjük a szirupot: kicsavarjuk a citrom levét, felöntjük 2 dl vízzel, hozzáadjuk a mézet, összekeverjük, és felforraljuk. Amikor elkészült a sütemény, a forró sziruppal meglocsoljuk.


TULUMBA ELKÉSZÍTÉSE:
A vizet a vajjal egy üstben forraljuk fel, ha felforrt, a lisztet óvatosan, lassan adjuk hozzá.

Folyamatos keverés mellett 5-6 percig főzzük, majd a tűzről levéve várjuk meg, míg lehűl.


Adjuk hozzá a tojásokat és egy csipet sót. Keverjük simára. Ezek után jön a nehezebbik része, mert a forró olajba kell egy nyomózsákból kinyomni. Jó, ha mellettünk áll valaki egy ollóval. Így sem egyszerű, vigyázzunk a forró olajjal.


A baklavánál használt szirupot használhatjuk ide is. 10 perc áztatás után vegyük ki.


Ropogós lesz, ha megszárad.


dió , réteslap , vaj , cukor , méz , őrölt fahéj , mazsola , citrom , liszt , tojás

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra