Valoryz receptje
2025. október 3.Gluténmentes (amennyiben kimarad a pirított panko morzsa)
Túrógombóc:
- 250 g túró
- 100 ml víz
- 50 g rizsdara
- 25 g kristálycukor
- 5 g só
- 2 db tojássárgája
- 0,5 db citromhéj
Morzsa:
- 200 g panko morzsa
- 30 g vaj
- 20 g kristálycukor
Málnaszósz:
- 200 g málna
- 50 g áfonya
- 10 g kristálycukor
- 2 g őrült fahéj
- 50 g málna
A rizsdarát enyhén sós vízben, alacsony lángon főzd puhára és hagyd kihűlni. Miután leszűrted, a visszamért 50 g megfőtt rizsdarához add hozzá az összekevert, szűrőn áttört túrót, kristálycukrot, tojássárgáját és a reszelt citromhéjat. Az így kapott masszát legalább egy órán keresztül pihentesd hűtőben.
A fazékban csak gyöngyözve forrjon a víz, amiben a masszából formázott gombócokat kifőzöd, hogy a lágy anyag ne essen szét. Várd meg, míg a gombócok feljönnek a víz tetejére, és így főzd további 2 percig, majd szűrőkanállal óvatosan, egyesével emeld ki azokat a vízből. Amennyiben nincs gluténérzékenység, a vajjal, cukorral pirított panko morzsában forgasd meg a kifőtt gombócokat.
Málnaszósz: A málnát, az őrölt fahéjat és a kristálycukrot egy edényben alaposan turmixold le, majd egy szitán paszírozd át; az így kapott püré szép selymes lesz. Tálalás Terítsd el a málnaszószt a tányér alján és helyezd rá a gombócokat. A tetejét pár szem friss áfonyával díszítsd.




