A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Sárgadinnyedzsem

Saly Noémi receptje

2019. augusztus 12.
  • 5 kg sárgadinnye (héjastól mérve)
  • 1,5 kg cukor
  • 3-4 db citrom
  • 1 db tízcentis vanília
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A sárgadinnye (Cucumis melo) a kabakosok családjába tartozik. Őshazája Afrika vagy India, de Perzsiában is már 4000 évvel ezelőtt ismerték és termesztették. Kiterjedt atyafisága van: a főző- és a sütőtökfélék, a dísztökök, a lopótök, a cukkini, az uborka és a görögdinnye.

Ha beleütközöm a piacon egy halom picit nyúlrágta, picit sáros − és emiatt viccesen olcsó − sárgadinnyébe, nyomban eszembe jut nagymami, aki esküdött a nyulak tévedhetetlen szimatára: ugyanolyan biztonsággal választják ki a legjobb példányokat, ahogyan a rigók a tuti cseresznyét. Megmentek párat az enyészettől: némi szimatolgatás után már gurulnak is a cekkerbe. Lesikálva, meghámozva boldogan vigyorognak a zaftos gyümölcsszeletek, egy egész szmájli-hadsereg, az elkészült dzsem pedig illatosan csurran: maga a meleg koraősz. Édes, mint nagymami mosolya, amikor valamikor régen elénk tette a palacsintát meg a lekvároscsuprot.

ESZKÖZÖK:
Vájdling, nagy lábas, éles kés, kis merőkanál, befőttesüvegek, celofán.ELKÉSZÍTÉSE: A citromokat egy-két napig áztatjuk, többször cserélve rajtuk a vizet. A dinnyét megmossuk, kimagozzuk, cikkekre vágva meghámozzuk, majd felkockázzuk. Héjastól felkarikázzuk a citromot. A cukorból egy pohár vízzel szirupot főzünk. Amikor teljesen megolvadt és jó forró, folyamatosan kavargatva hozzáadjuk a dinnyét és a citromot. A vaníliát félbevágjuk, a magját kikapargatjuk, s azt is meg a héjat is belerakjuk. Fődögél csöndesen, míg a dinnye meg nem puhul. A habját le kell szedni. Ha túl sok levet eresztett, azt érdemes leszűrni, külön visszatenni a tűzre, hogy sűrűsödjék, majd rátölteni a gyümölcsre és még egyet rottyantani rajta (vagy külön beüvegezni, és majd szörpnek vagy turmixokhoz használni). Kihalásszuk a vaníliát, a dzsemet gyorsan, forrón üvegekbe kanalazzuk. A citromból üvegenként csak egy-két karikát hagyjunk benne, különben félő, hogy kesernyés lesz a mű. Lezárjuk, 5 percre fejreállítjuk, mennek másnapig a dunsztba, aztán a spájzba. Kell egy kis türelem: a dinnye pár hónapnyi ácsorgás után ér a csúcsra.

CIFRÁZZAM?
Először is érdemes játszani a sárga- és a zöldbélű változatokkal: ha nem főzzük túl, szép, színes dzsem lesz a keverékükből. Ugyanez igaz a citromra: egy-két zöld példány szép is, jó is bele, de ezt nem kell túlzásba vinni, mert elnyomja a dinnye ízét. Másodszor: a sárgadinnyét nyugodtan lehet társítani akár fehér, akár sárga húsú őszibarackkal: nagyon jól kiegészítik egymást. És végül: pár üveget − vagy az összeset − meg lehet bolondítani egy kis citromfűvel és/vagy rummal, de ez utóbbi esetén meg kell jelölni a címkét: csak felnőtteknek!FELHASZNÁLÁSA:
Vajas pirítósra, kalácsra, palacsintába, pitébe, tejberizshez vagy tejbegrízhez, de egy pohár kefirrel vagy joghurttal is nagyon finom. (Sose veszek a „gyümölcsjoghurtnak” csúfolt vegyi fegyverekből: a piaci tejesemnél kapható friss, natúr joghurtba keverem a saját dzsem-jeimet. Sokkal olcsóbb, ezerszer jobb, és tudom, hogy mi van benne.)

Sajnos a főzés miatt a C-vitamintól búcsút kell vennünk, a többi viszont marad, ezért a dinnyedzsem orvosság is: lázas, gyulladásos téli nyavalyákra és mindenféle bélbajokra, bélgörcsökre jó. Ilyenkor egy szelet vajas pirítóssal kell megágyazni neki, mert néhány hatóanyaga zsírban oldódik.
A termés gyönyörű sárga színét az immunerősítő karotin adja, s alig győzzük felsorolni, mi minden jó van benne még: kalcium, nátrium, kálium, foszfor, vas, mangán, magnézium, réz, cink, kobalt, króm, A-vitamin, négyféle B-vitamin (B1, B2, B3, B9) és C-vitamin.

sárgadinnye , cukor , citrom , vanília