Receptek

Sertéskocsonya tormakrémmel és főtt fürjtojással

Sertéskocsonya tormakrémmel és főtt fürjtojással

Palágyi Eszter receptje (4 fő részére)

TORMAKRÉM

HOZZÁVALÓK:

  • 18 dkg vaj
  • 4 csapott ek liszt
  • 5 dkg reszelt friss torma, de helyettesíthető ecetes tormával is
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 dl tej
  • 1/4 db reszelt szerecsendió
  • 2 ek tejföl

ELKÉSZÍTÉSE:
8 dkg vajat megolvasztunk, beletesszük a lisztet, fehéredésig kevergetjük. A tűzről félrehúzva a hideg tejjel és tejszínnel csomómentesre keverjük, majd visszatéve a tűzre jól besűrítjük, végül a sóval és a szerecsendióval ízesítjük. A maradék vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a kihűlt besamelt, valamint a reszelt tormát és a tejfölt. (Ha esetleg nem eléggé éreznénk a torma ízét, bátran tehetünk még hozzá.) Robotgéppel krémesre keverjük ki, majd habzsákba töltjük.

FŐTT FÜRJTOJÁS

HOZZÁVALÓK:

  • 24 db házi fürjtojás

ELKÉSZÍTÉSE:
A tojásokat forrásban lévő sós vízben 5 percig főzzük, majd félretéve még 1 percig a forró vízben állni hagyjuk, végül hideg vízzel hűtjük. Ezután megpucoljuk, és tojásszeletelővel felszeleteljük az egyik felét, a másik felét kis lyukú reszelőn lereszeljük.

KOCSONYA

HOZZÁVALÓK:

  • 1 db füstölt csülök
  • 2 db sertésköröm (összevágott)
  • 50 dkg sertésfül (tisztított, nyers)
  • 1 fej fokhagyma
  • 20 szem fekete bors
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db közepes méretű sárgarépa
  • 2 db közepes méretű fehérrépa
  • 2 köteg megmosott petrezselyem
  • 1 fél fej zellergumó
  • só, víz

ELKÉSZÍTÉSE:
A füstölt csülköt, a megtisztított körmöket és a sertésfület egy nagy fazékba tesszük, és annyi vízzel öntjük fel, hogy bőven ellepje. Miután felforrt, kis szűrő segítségével lehabozzuk. Beletesszük a gerezdekre szedett fokhagymát, a fekete borsot, a vöröshagymát, a sárgarépát, a fehérrépát, a zellergumót, és ízlés szerint sózzuk.

A kocsonyát addig főzzük, ameddig a körömnél a húsos-bőrös rész szinte már leválik a csontról. Mikor a kocsonya készre főtt, akkor néhány kocka papírtörlőt tépünk és rátesszük a kocsonyalé tetejére. Pár másodpercig hagyjuk rajta, ennyi idő elég, hogy a papírtörlő magába szívja a zsírréteget. A papírtörlőt ezután óvatosan levesszük a kocsonya tetejéről. Szükség szerint ez a lépés megismételhető. Ezután a húsokat kivesszük és leszedjük a csontról, majd összevágjuk kis darabokra, a megfőtt zöldségeket pedig felvágjuk kicsi kockákra.

A felvágott húsokat folpackba tekerve henger alakúra formázzuk, majd hűtőben lehűtjük. Miután összeállt, szeleteket vágunk belőle és tányérra tesszük, átszűrt kocsonyalével felengedjük. A kiadagolt kocsonyát hideg helyen hagyjuk kihűlni, megdermedni.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.