Receptek

Sóban eltett citrom

Sóban eltett citrom

Saly Noémi receptje

Aki nem tud arabusul…az attól még szeretheti például a marokkói konyha különlegességeit. A hozzávalókat elég könnyű beszerezni, kuszkusz már minden nagyobb élelmiszerboltban kapható, a fűszerek egy része pedig úgyis ott áll a polcunkon vagy terem a balkonládában, csak kicsit másképp szoktuk társítani őket. A bors, a gyömbér, a menta, a petrezselyem, a kakukkfű, a koriandermag vagy a fahéj régi jó barátunk, a kurkuma, a kardamom, a friss zöld koriander pedig könnyen azzá válik, ha egyszer kipróbáltuk. És ha van a kamrapolcon egy üveg sóban eltett citrom, hát azzal csodákat lehet tenni.

SÓBAN ELTETT CITROM

HOZZÁVALÓK:
  • 1 kg kezeletlen citrom
  • 3 ek jódozatlan tengeri vagy parajdi só
  • olívaolaj
ESZKÖZÖK:

éles kiskés, vágódeszka, lapos tál, kis üvegek

ELKÉSZÍTÉSE:

A megmosott citromokat 1/2-1 centi vastag karikákra vágjuk, a tálra terítjük, rászórjuk a sót, alaposan összeforgatjuk, és egy éjszakára állni hagyjuk. Másnap jól lecsöpögtetjük, egy tiszta konyharuhával leitatjuk, szélesebb szájú, alacsony üvegekbe rakjuk, és felöntjük az olajjal. Egy hónapig álljon a sötét, hűvös kamrában, mielőtt a nyári grillezéshez előkapnánk. Felbontva már jobb a hűtőbe tenni, és háromhavonta újat csinálni (addigra százszor elfogy).

CIFRÁZZAM?

Nemigen kell cifrázni. Amilyen egyszerű, olyan jó. Csinálhatjuk zöld citromból is. Létezik olaj nélküli, kicsit babrásabb változata, sőt fűszerekkel dúsított receptek is, azt majd legközelebb.

FELHASZNÁLÁSA:

Sült és párolt húsokhoz, akár grillen, akár tepsiben, akár lábasban készülnek. Egyszerűen melléjük-rájuk tesszük. Használhatjuk bárányhoz, csirkéhez, halhoz, de apróra vágva salátához, mártáshoz, rizottóba keverve is. Pár szem olajbogyóval és friss korianderrel társítva különösen finom. Kevés kell belőle, mert sós, és az íze is intenzív.

 


Ossza meg ismerőseivel:
Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább