Várvizi Péter receptje
2019. augusztus 9.Hús
Hozzávalók:
- 3 kg malacoldalas
- 400 g vöröshagyma
- 12 g só
- 5 g bors
- 300 ml étolaj
- 10 gerezd fokhagyma
- 1 csokor zsálya
Teriyaki szósz
Hozzávalók:
- 200 ml teriyaki szósz (alap)
- 2 db citromnád
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 db kaffir lime-levél
- 2 g kurkuma (por)
- 30 g méz
- 30 g gyömbér
- 100 ml narancs- vagy ananászlé
- 25 ml szójaszósz
- 40 g osztrigaszósz (oyster szósz)
- 15 ml szaké
- 30 ml fehér balzsamecet
Vajas kukorica
Hozzávalók:
- 400 g bébikukorica
- 1 csokor petrezselyem
- 12 g só
- 120 g vaj
- 3 gerezd fokhagyma
Köret
Hozzávalók:
- 800 g parázsburgonya
- 4 g só
- 2 g bors
- 70 ml olívaolaj
- 70 g vaj
- 1 csokor petrezselyem
- 100 g rukkola
- 3 ág rozmaring
Coleslaw (káposztasaláta)
Hozzávalók:
- 700 g lila káposzta
- 200 g sárgarépa
- 100 g vöröshagyma
- 7 g só
- 150 g majonéz
- 100 g tejföl
- 20 ml szezámolaj
- 15 g porcukor
- 30 ml citromlé
- 3 g fehér bors
A sütés előtt a malacoldalast (spare ribs) tegyük 6%-os sópácba 4 órára. Vegyük ki, töröljük szárazra, majd olívaolajjal, babérlevéllel, fokhagymával, zsályával összekevert vöröshagymás pácba tesszük 12 órára. Ezután helyezzük a grillrácsra. Először süssük 1 órát parázson, majd 15 percet élénk parázson.
A teriyaki szószhoz az alapanyagokat tegyük egy edénybe, és lassú tűzön főzzük, amíg a szósz szépen be nem sűrűsödik, mézes állagúvá nem válik. Ekkor vegyük le a tűzről és hűtsük ki. A csemegekukoricát locsoljuk meg a fokhagymás vajjal, majd sózzuk és helyezzük a grillrácsra. A végén hintsük körbe petrezselyemmel.
A burgonyát héjastul vágjuk ketté, és helyezzük egy alufólia tálcába. Locsoljunk rá olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, majd tépkedjük hozzá a fűszernövényeket. Helyezzük a parázsba és süssük 30-35 percig. Amikor elkészült, keverjük hozzá a friss rukkolát.Reszeljük le a káposztát és a sárgarépát, keverjük hozzá a finoman szeletelt hagymát. Ezután a további hozzávalókat egy keverőtálban keverjük össze, majd a krémmel forgassuk össze a hagymás, sárgarépás káposztát.
Tálalás:
A sült rozmaringos burgonyát forgassuk össze a vajas kukoricával és helyezzük a tányér aljára. Fektessük rá a spare ribs szeletet, amelyet a grillrácson előzetesen megkentünk a teriyaki szósszal. Szórjuk meg vékonyan szeletelt újhagymával. Helyezzük a tányérra a coleslaw salátát.
parázsburgonya , petrezselyem , kukorica , gyömbér , teriyaki szósz , fokhagyma , vöröshagyma , malacoldalas , zsálya , kurkuma , szójaszósz , szaké , rukkola , rozmaring , tejföl , lila káposzta