Receptek

Stangli (kifli) metélőhagymával

Kovács Tibor, „Pepe” pékmester receptje

2020. február 25.
  • 500 g búzafinomliszt
  • 1 csipet sütőpor
  • 150 g tejföl
  • 75 g tej (langyos)
  • 40 g élesztő
  • 7,5 g cukor
  • 1 db tojás
  • 130 g juhtúró
  • 7,5 g só
  • 90 g olívaolaj
  • 25-35 g metélőhagyma (ízlés szerint)
  • 155 g vaj (olvasztott vaj a tészta lekenéséhez)

A felületre még sütés előtt:

  • 1 db tojás (lekenéshez)
  • fekete szezámmag
  • szezámmag

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

Péklapát - Legyünk mi is pékek!

Napjainkban a pékek forradalmát éljük, a fogyasztók is egyre igényesebbek, tudatosabbak. Hódít a kovászos kenyér, számos pékség nyílt, amely minőségi termékekkel lépett piacra – ez örvendetes, hiszen a kenyér és a többi pékáru az alapélelmiszereink közé tartozik. Ezzel párhuzamosan egyre többen próbálják ki magukat otthon is, divat kovászt nevelgetni, kenyeret, kiflit, stanglit sütni a családnak. Ehhez szeretnénk ötleteket adni új rovatunkkal, amelyben Kovács Tibor „Pepe”, a Zalaco pékmestere segítségével mutatjuk be: nem ördöngösség kötényt kötni és belecsapni a liszteszsákba. A tavasz örömére metélőhagymás stanglit sütöttünk, de a friss zöldek megjelenésével használhatunk medvehagymát is.

STANGLI (KIFLI) METÉLŐHAGYMÁVAL

Hozzávalók:
500 g búzafinomliszt
1 csipet sütőpor
150 g tejföl
75 g tej (langyos)
40 g élesztő
7,5 g cukor
1 db tojás
130 g juhtúró
7,5 g só
90 g olívaolaj
25-35 g metélőhagyma (ízlés szerint)
155 g vaj (olvasztott vaj a tészta lekenéséhez)

"A friss zöldek megjelenésével használhatunk medvehagymát is."

A felületre még sütés előtt:
1 db tojás (lekenéshez)
fekete szezámmag
szezámmag

Elkészítése:
A lisztet átszitáljuk a sütőporral. A tejet a tejföllel elkeverjük, meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Felfuttatjuk. A lisztbe belekeverjük a sót, a metélőhagymát, majd a keverékben egyenletesen eloszlatjuk a juhtúrót, hozzáadjuk az egész tojást, a felfuttatott élesztőt és az olívaolajat. Addig dagasztjuk, amíg rugalmas, könnyű tésztát nem kapunk.



Négy egyenlő részre osztjuk, cipókat formázunk belőle. A kis tésztákat 1 órán át pihentetjük letakarva. A már érett tésztákat kb. 3 mm vastag kör alakra nyújtjuk.



Egy-egy tésztácskából 8 háromszöget vágunk és megkenjük olvasztott vajjal, majd a szélesebb végétől kis kiflikké sodorjuk.



A felületüket megkenjük a felvert tojással, ízlés szerint fekete és fehér szezámmag keverékébe forgatjuk. De szórhatunk rá só és kömény keveréket, vagy reszelt sajttal is meghinthetjük. Sütőpapírral bélelt lemezre tesszük, majd 25-30 percig kelesztjük.



Sütés: 200°C-os sütőben 15-18 perc alatt aranysárgára sütjük.



AZ ÖSSZEÁLLÍTÁS EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERE A 70 ÉVES ZALACO SÜTŐIPARI ZRT.


liszt , sütőpor , tejföl , tej , élesztő , cukor , vaj , metélőhagyma , olívaolaj , tojás , juhtúró ,

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra