Nábelek Zsófia receptje
2020. február 21.- 2 szál sárgarépa
- 1/2 dl fehérbor
- 1 fej saláta vagy 2 db salátaszív
- 3 ek olívaolaj
- 1/2 db citrom leve
- 1 tk dijoni vagy
- fűszeres mustár
- bors
ADAG: 2 főre
A sárgarépát meghámozzuk, hosszában felvágjuk, és falatnyi darabokra aprítjuk. Összekeverjük két evőkanál olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk és egy hőálló tálban eloszlatjuk. Meglocsoljuk a fehérborral, majd fóliával lefedve 200 °C-os sütőben 20 percig sütjük. Ezután fólia nélkül még 10-15 percig pirítjuk. Hagyjuk langyosra hűlni. Az öntethez keverjük össze a maradék olajat a citrom levével, a mustárral – a képen tárkonyos mustár szerepel –, ízesítsük kevés sóval és borssal. A salátaleveleket tépkedjük össze, majd forgassuk össze a vinaigrette-tel és a sült répával. Készíthetjük céklával, paszternákkal, sütőtökkel, édesburgonyával, és adhatunk hozzá friss kecskesajtot, gomolyát, esetleg ordát.

mustár bors , citrom , olívaolaj , saláta , fehérbor , sárgarépa