Receptek

Cékla-, csicseriborsó- és sárgarépa saláta zellermártással

Thomas Keller receptje:

Cékla-, csicseriborsó- és sárgarépa saláta zellermártással

Thomas Keller az egyszerűség kedvéért bögrét használ mérőeszközként. Bár megjegyzi, hogy 250 ml-es bögrére gondol, nem a mértékegységet, hanem az arányokat tartja fontosnak.

1 bögre = 250 ml 

Sültcékla-saláta

4 fő részére

HOZZÁVALÓK:
  • 3-4 db cékla
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 ek borecet
  • 2 ek friss narancslé
  • 1/2 fej lila hagyma
  • 1 ek tárkony
  • 1 ek apróra vágott snidling
  • só és frissen őrölt bors
ELKÉSZÍTÉSE:

Melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra. Mossuk meg a céklát, helyezzük alufóliára, és öntsünk rá 2 evőkanál olajat és két evőkanál vizet. Sózzuk, borsozzuk. Fogjuk össze az alufólia négy sarkát, és készítsünk egy batyut. Tegyük a tepsibe, és süssük addig, amíg megpuhul (kb.másfél óra). Bontsuk ki a fóliából és hagyjuk kihűlni, majd hámozzuk meg. Vágjuk először négybe, majd szeleteljük fel fél cm vastagra. Sózzuk, borsozzuk, öntsük rá a borecetet, narancslét, a megmaradt 1 evőkanál olajat és keverjük össze. Tálalás előtt tegyük bele a vékonyra vágott hagymaszeleteket, a tárkonyt és a snidlinget.



Csicseriborsó és sárgarépa saláta

4 fő részére

HOZZÁVALÓK:
  • 1/2 bögre csicseriborsó (egy éjszakánát hideg vízben áztatva)
  • 1 db póréhagyma fehér és világoszöld része
  • fűszercsomag (póréhagyma levelébe csomagoljunk be kakukkfüvet, petrezselymet, babérlevelet és pár szem fekete borsot. Tegyük konyhai gézbe, és kössünk batyut belőle.) 
  • 1/2 fej hagyma
  • 1 db sárgarépa meghámozva
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 db babérlevél
  • 2 gerezd összezúzott fokhagyma
  • 2 szál kakukkfű
  • 1 bögre csíkokra vágott sárgarépa
  • 1 ek apróra vágott petrezselyem
  • friss citromlé
  • só és frissen őrölt bors
ELKÉSZÍTÉSE:

A beáztatott csicseriborsót szűrjük le, tegyük egy lábosba, és öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. Tegyük hozzá a félbevágott póréhagyma felét, a fűszercsomagot, a hagymát, az egész sárgarépát, és forraljuk fel. Lassú tűzön főzzük addig, amíg a csicseriborsó megpuhul (kb.45 perc). Hagyjuk kihűlni, vegyük ki a zöldségeket és a fűszercsomót, és sózzuk meg (a csicseriborsó a saját levében akár 2-3 napig is eláll a hűtőszekrényben).
A saláta elkészítésekor szűrjük le a csicseriborsót. Serpenyőben keverjük össze az olívaolajat, a babérlevelet, a fokhagymát és a kakukkfüvet, és forrósítsuk meg. Tegyük bele a csíkokra vágott sárgarépát, és főzzük kb. 1 percig. Adjuk hozzá a csicseriborsót, és sózzuk-borsozzuk ízlés szerint. Tartsuk a tűzön még 1-2 percig, majd vegyük le és hagyjuk kihűlni. Vegyük ki belőle a babérlevelet, a fokhagymát és a kakukkfüvet, ízesítsük citromlével és petrezselyemmel.



Zeller remuládmártással

4 fő részére

HOZZÁVALÓK A ZELLERHEZ:

500 g zeller, friss citromlé

HOZZÁVALÓK A MÁRTÁSHOZ:
  • 1/2 bögre majonéz
  • 1/2 bögre creme fraîche, azaz francia tejföl, ami helyettesíthető kevésbé zsíros magyar tejföllel vagy mascarponéval
  • 2 ek apróra vágott csemegeuborka
  • 2 ek apróra vágott kapribogyó
  • 2 1/4 tk dijoni mustár
  • 1 ek almaecet
  • 2 tk apróra vágott petrezselyem
  • 2 tk apróra vágott tárkony
  • 2 tk apróra vágott turbolya
  • 2 tk apróra vágott snidling
  • só és frissen őrölt bors
ELKÉSZÍTÉSE:

Keverjük össze a majonézt és a creme fraîche-t. Adjuk hozzá a csemegeuborkát és a kapribogyót, és ízesítsük mustárral, ecettel és a zöld fűszerekkel. Sózzuk, borsozzuk, majd tegyük hűtőszekrénybe legalább 1 órára. Hámozzuk meg a zellert és vágjuk hosszúkás csíkokra. Keverjük össze jól a mártással, de egy kevés mártást tegyünk félre. Kóstoljuk meg, és fűszerezzük, ha kell. Tegyük hűtőbe 2 órára. Tálalás előtt keverjük hozzá a maradék mártást, és ízesítsük citrommal vagy ecettel.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább