Receptek

Szarvassteak mézespuszedli-kéregben, csicsókapüré, szilvalekvár

Szarvassteak mézespuszedli-kéregben, csicsókapüré, szilvalekvár

Gyurik Gábor, a pannonhalmi Viator étterem konyhafőnökének receptje.

A SZARVASHÚS

HOZZÁVALÓK:
  • 70 dkg szarvasgerinc
  • 2 ek olívaolaj
  • tengeri só, őrölt bors
ELKÉSZÍTÉSE:

A szarvashúst megtisztítjuk, hártyáját eltávolítjuk, sózzuk-borsozzuk. Felhevített serpenyőben, kevés olívaolajon minden oldalról megpirítjuk, hogy kis színt kapjon - a zsiradékkal közben folyamatosan locsolgatjuk. Utána 65 °C-os sütőbe tesszük, a sütő ajtaját ruhával kissé kitámasztjuk.

A CSICSÓKAPÜRÉ

HOZZÁVALÓK:
  • 50 dkg csicsóka
  • 60 g vaj
  • 3 salotta (vagy 2 sonkahagyma) vékony karikára vágva
  • 1 ek friss krémsajt
ELKÉSZÍTÉSE:

A megtisztított csicsókából pürét készítünk. Ehhez a hagymát vajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott csicsókát, sózzuk és fedő alatt kevés zöldségalaplé hozzáadásával puhára pároljuk. Ha megpuhult, thermomixben pürítjük, krémsajt hozzáadásával.

A SZILVAMÁRTÁS

HOZZÁVALÓK:
  • 15 dkg házi szilvalekvár
  • 2 dl vörösbor
  • 1 lap zselatin
ELKÉSZÍTÉSE:

A szilvalekvárt felöntjük a vörösborral, felmelegítjük, és 3-4 percig intenzív kevergetés mellett forrni hagyjuk. Thermomixbe rakjuk, sima krémet készítünk belőle, és hozzáadjuk a hideg vízbe áztatott, majd kicsavart zselatinlapot. Sűrű szitán átszűrjük, habszifonba töltjük, tálalásig meleg vizes kádba tesszük.

A MÉZESPUSZEDLI

HOZZÁVALÓK:
  • 15 dkg vaj
  • 3 db tojás
  • 10 dkg akácméz
  • 1 kk gesztenyeméz
  • 2 ek tejföl
  • 1/2 kk sütőpor
  • őrölt fahéj, szegfűszeg, csillagánizs, gyömbér (gondolatnyi mennyiségben)
ELKÉSZÍTÉSE:

A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót, újra simára keverjük, hűtőszekrénybe tesszük. Pihentetés után 1 cm vastagra nyújtjuk, és sütőpapíron 160 °C-os sütőben 6-8 perc alatt megsütjük. A kész tésztából robotgépben finom morzsát darálunk. Ebbe fogjuk a húst a tálalás előtt beleforgatni. Lobogva forró sós vízben blansírozott kelbimbólevelekkel tálaljuk.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.