Nábelek Zsófia receptje
2018. szeptember 8.Szilvás vagy barackos gombóc
Hozzávalók:
- 50 dkg burgonya
- 15 dkg liszt
- 1 tojás
- 1 ek zsír
- 1 tk só
- szilva (12-15 szem)
- 3 ek cukor
- 1 tk fahéj
- 15 dkg zsemlemorzsa
- 3 ek vaj
Mikor a képek készültek, még volt elvétve sárgabarack a piacokon, de ez ne zavarjon meg senkit, minden ponton egyezik a szilvás és a sárgabarackos gombóc készítésében, az egyetlen különbség, hogy az egyikből egy baseball labda méretű gombóc lesz, a másikból meg testesebb golflabda. Mindkettő ugyanolyan gyorsan el fog fogyni.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/06/14/dsc05196-700x466-770x_.jpg?token=d43c8104a65e4a183c2123168f4891b1)
Nálunk otthon, ha valamilyen gyúrt, krumplis tészta készült egy tartalmasabb leves után, az vagy túrós derelye vagy szilvás gombóc volt, és mindkettőt
Lehet enni melegen, langyosan, hidegen a hűtőből kikapva, a szilvát megtölteni fahéjas cukorral, marcipánnal, citromhéjjal, barnacukorral, akár túróval is, egyszerűen nem lehet elrontani.
A burgonyás tésztáknál (csakúgy, mint a krumplipürénél) a lényeg, hogy a burgonya víztartalmát a lehető legalacsonyabbra csökkentsük. Ehhez hideg, alaposan sózott vízben tesszük fel főni héjával együtt, mikor megfőtt, még forrón meghámozzuk és áttörjük. Egy tálcára kiterítve hagyjuk kihűlni-kigőzölögni, ezzel jelentősen veszít a víztartalmából és egy stabil, könnyen használható tésztát kapunk.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/06/14/dsc05199-700x466-770x_.jpg?token=29f83884349d8ae66f45c70a4a267f55)
A morzsához érdemes rendes, nem fűrészpor-ízű zsemlemorzsát használni, lehetőleg házit, de ha igazán ropogósat szeretnénk, akkor pankó morzsával is ki lehet próbálni. Olaj helyett inkább zsíron vagy vajon pirítsák, tényleg megéri az a plusz íz, amit így is hozzá tudunk adni a gombóchoz. A maradékból pedig kötelező nudlit főzni!
Szilvás vagy barackos gombóc elkészítése:
A burgonyát héjában megfőzzük, leszűröm, meghámozom és még melegen áttöröm. Egy tálcára terítve hagyom kihűlni. Egy keverőtálban összegyúrom a liszttel, tojással, zsírral és a sóval, igyekszem gyorsan dolgozni, mert minél tovább gyúrjuk ezt a tésztát, annál ragacsosabb lesz. Alaposan lisztezett felületen nagyjából fél centi vastagra nyújtom és négyzetekre vágom.
A szilvákat kimagozzuk, a mag helyére egy kiskanál fahéjas cukrot teszünk és összezárjuk a gyümölcsöt. Mindegyik tésztakockára egy egész fahéjas szilvát (vagy barackot) teszünk, majd a
Egy serpenyőben felhevítjük a vajat és folyamatos kevergetés mellett megpirítjuk rajta a zsemlemorzsát. Nagyon hamar megég, úgyhogy tényleg nem szabad egy percre sem magára hagyni.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/06/14/dsc05216-700x466-770x_.jpg?token=7b777baf1698f8d033908fc269b4dbb5)
Eközben vizet forralunk a gombócoknak, három liter vízhez 1,5 tk sót és 2 ek cukrot adunk. A forró (de nem lobogó) vízbe egyszerre 4-5 gombócot teszünk, megvárjuk, míg a felszínre úsznak és még 3 percig főzzük. Szűrőkanállal lecsepegtetjük és még forrón a pirított zsemlemorzsába forgatjuk.
Ha hagyunk a tésztából (vagy marad belőle), sodorjuk kisujjnyi vastagságú rudakká, vágjuk 5-6 centis nudlikká és forró vízben 2 perc alatt főzzük meg. A gombócokhoz hasonlóan forgassuk pirított morzsába, porcukrozzuk és egy jó adag sárgabarack lekvárral tálaljuk.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/06/14/dsc05234-700x466-770x_.jpg?token=de9dda16ffc4e797b3f25642dea7c645)
gombóc , szilvásgombóc , szilvás , barackos , burgonya , liszt , tojás , fahéj , zsemlemorzsa