Receptek

Szilvás gombócból sosem elég!

Szilvás gombócból sosem elég!

Vegyünk egy nagyon egyszerű gyúrt tésztát, nyomjunk a közepébe egy barackot vagy egy szilvát, és máris megkapjuk az egyik legjobb édességet. Ideje őszre hangolódni. Nábelek Zsófia remek receptje!

Mikor a képek készültek, még volt elvétve sárgabarack a piacokon, de ez ne zavarjon meg senkit, minden ponton egyezik a szilvás és a sárgabarackos gombóc készítésében, az egyetlen különbség, hogy az egyikből egy baseball labda méretű gombóc lesz, a másikból meg testesebb golflabda. Mindkettő ugyanolyan gyorsan el fog fogyni.

Nálunk otthon, ha valamilyen gyúrt, krumplis tészta készült egy tartalmasabb leves után, az vagy túrós derelye vagy szilvás gombóc volt, és mindkettőt

émelygésig lehet enni édes tejföllel és sok morzsával.

Lehet enni melegen, langyosan, hidegen a hűtőből kikapva, a szilvát megtölteni fahéjas cukorral, marcipánnal, citromhéjjal, barnacukorral, akár túróval is, egyszerűen nem lehet elrontani.

A burgonyás tésztáknál (csakúgy, mint a krumplipürénél) a lényeg, hogy a burgonya víztartalmát a lehető legalacsonyabbra csökkentsük. Ehhez hideg, alaposan sózott vízben tesszük fel főni héjával együtt, mikor megfőtt, még forrón meghámozzuk és áttörjük. Egy tálcára kiterítve hagyjuk kihűlni-kigőzölögni, ezzel jelentősen veszít a víztartalmából és egy stabil, könnyen használható tésztát kapunk.

Mikor a liszttel és a többi alapanyaggal összegyúrjuk, a lehető legkevesebb mozdulattal tegyük, különben a tészta “taknyos” lesz, nyúlni fog és ragadni, főzés után pedig nehéz lesz, megkeményedik.

A morzsához érdemes rendes, nem fűrészpor-ízű zsemlemorzsát használni, lehetőleg házit, de ha igazán ropogósat szeretnénk, akkor pankó morzsával is ki lehet próbálni. Olaj helyett inkább zsíron vagy vajon pirítsák, tényleg megéri az a plusz íz, amit így is hozzá tudunk adni a gombóchoz. A maradékból pedig kötelező nudlit főzni!

Szilvás vagy barackos gombóc

Hozzávalók

  • 50 dkg burgonya
  • 15 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 1 ek zsír
  • 1 tk só
  • szilva (12-15 szem)
  • 3 ek cukor
  • 1 tk fahéj
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 3 ek vaj


A burgonyát héjában megfőzzük, leszűröm, meghámozom és még melegen áttöröm. Egy tálcára terítve hagyom kihűlni. Egy keverőtálban összegyúrom a liszttel, tojással, zsírral és a sóval, igyekszem gyorsan dolgozni, mert minél tovább gyúrjuk ezt a tésztát, annál ragacsosabb lesz. Alaposan lisztezett felületen nagyjából fél centi vastagra nyújtom és négyzetekre vágom.

A szilvákat kimagozzuk, a mag helyére egy kiskanál fahéjas cukrot teszünk és összezárjuk a gyümölcsöt. Mindegyik tésztakockára egy egész fahéjas szilvát (vagy barackot) teszünk, majd a

tésztával betakarjuk, rányomkodjuk, hogy mindenhol egyenletesen borítsa.

Egy serpenyőben felhevítjük a vajat és folyamatos kevergetés mellett megpirítjuk rajta a zsemlemorzsát. Nagyon hamar megég, úgyhogy tényleg nem szabad egy percre sem magára hagyni.

Eközben vizet forralunk a gombócoknak, három liter vízhez 1,5 tk sót és 2 ek cukrot adunk. A forró (de nem lobogó) vízbe egyszerre 4-5 gombócot teszünk, megvárjuk, míg a felszínre úsznak és még 3 percig főzzük. Szűrőkanállal lecsepegtetjük és még forrón a pirított zsemlemorzsába forgatjuk.

Ha hagyunk a tésztából (vagy marad belőle), sodorjuk kisujjnyi vastagságú rudakká, vágjuk 5-6 centis nudlikká és forró vízben 2 perc alatt főzzük meg. A gombócokhoz hasonlóan forgassuk pirított morzsába, porcukrozzuk és egy jó adag sárgabarack lekvárral tálaljuk.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.