Receptek

Tavaszi töltött kelkáposzta

Frideczky András receptje

2020. június 27.

(gersli, retek, tejfölmártás)

  • 40 dkg kelkáposzta
  • 30 dkg sertéslapocka
  • 10 dkg füstölt csülök (vagy egyéb füstölt hús)
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 ek kacsazsír
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek fűszerpaprika


Gersli
Hozzávalók:

  • 1 db nagyobb salottahagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • 10 dkg gersli
  • tengeri só
  • 1/2 dl száraz fehérbor
  • 1,5 dl zöldségalaplé
  • 2-3 szem hónapos retek
  • 1/2 db kápia paprika
  • 1 csokor petrezselyem

Tejfölmártás
Hozzávalók:

  • 2 dl tejföl
  • 2 dl marhahúsleves
  • 1/2 db citrom
  • 1 ek dijoni mustár
  • 1 kk étkezési keményítő

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A kelkáposztaleveleket leforrázzuk, majd a vastag ereket kivágjuk. A sertéslapockát a csülökkel és a szalonnával összedaráljuk, majd összekeverjük a kacsazsíron lepirított vöröshagymával és fokhagymával, végül összedolgozzuk a fűszerpaprikával. Gombócokat gyúrunk belőle és a kelkáposztalevelekbe töltjük. A megtöltött leveleket folpackba tekerjük (a végét megcsomózzuk), majd sós, lobogó vízbe tesszük és 25 perc alatt készre főzzük.

Gersli elkészítése:  A salottahagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk, és kevés olívaolajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a gerslit, sózzuk, végül meglocsoljuk a borral. Kipirítjuk és zöldégalaplé folyamatos hozzáadásával (mintha rizottó készülne) készre főzzük. Az utolsó percekben hozzáadjuk a felkockázott hónapos retket, kápia paprikát és a finomra vágott petrezselymet.

Tejfölmártás elkészítése: A tejfölt a marhahúslevessel elkeverjük, hozzáadjuk a citrom levét és a mustárt. Összefőzzük, majd a végén besűrítjük keményítővel.


kelkáposzta , sertéslapocka , füstölt csülök , füstölt szalonna , vöröshagyma , fokhagyma , fűszerpaprika , salottahagyma , gersli , száraz fehérbor , zöldségalaplé , retek , kápia , marhahúsleves , petrezselyem , tejföl , dijoni mustár , keményítő , citrom