Receptek

Karalábéfőzelék fogassal

Segal Viktor receptje

2021. szeptember 16.

KARALÁBÉFŐZELÉK
HOZZÁVALÓK:

  • 4 db közepes méretű zsenge karalábé (kb. 1,5 kg) felkockázva
  • 1,5 dl leszűrt zöldség- vagy húsleves
  • karalábé zöldje csíkokra vágva (feltekerjük, és úgy vágjuk fel)

HABARÁS
HOZZÁVALÓK:

  • 10 dkg tejföl
  • 1 ek liszt

FOGAS
HOZZÁVALÓK:

  • 4 szelet fogasfilé (18-20 dkg/szelet)
  • 1 ek olívaolaj
  • só, bors


ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A karalábét meghámozzuk, és nagyobb kockákra vágjuk. A levest – alaplé jobb, mert semleges ízű, nem sós – felforraljuk, hozzáadjuk a karalábékockákat, és 20 percig vagy amíg a zöldség megpuhul, főzzük. A karalábét leszűrjük.

A lé háromnegyedével habarást készítünk: a lisztet és a tejfölt csomómentesre keverjük, és a forró alaplével – hőkiegyenlítéssel – kis adagokban elkeverjük, amíg a tejföl át nem veszi az alaplé hőmérsékletét. Erre azért van szükség, hogy selymes állagú legyen a főzelék. Ezután folyamatos kevergetés mellett a habarást a főzelékbe öntjük.

A besűrített főzelékbe tesszük a karalábékockákat, és összeforraljuk. Ha túl sűrű, szükség szerint levet öntünk hozzá. Ízlés szerint fűszerezzük, és megszórjuk a petrezselyemzölddel.

A fogasfiléket mindkét oldalukon sózzuk, borsozzuk. Bőrével felfelé sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, meglocsoljuk egy evőkanál olívaolajjal.

A 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük.


Tipp: A karalábélevelet érdemes szódabikarbónás vízbe áztatni, így a vegyi anyagokat lemoshatjuk róla.

karalábé , húsleves , tejföl , liszt , fogasfilé , olívaolaj