Receptek

Konfitált kacsamáj sangríalekvárral

Győrffy Árpád receptje

2020. június 4.
Konfitált kacsamáj
Hozzávalók:
  • 1 db kacsamáj
  • 300 g kacsazsír
  • 16 g só
  • 8 g fehér bors
  • 12 g kristálycukor
  • 2 ek konyak
  • 1 db narancs reszelt héja
Sangríalekvár
Hozzávalók:
  • 5 db füge
  • 1 db pink lady alma
  • 1 db vilmoskörte
  • 2 db narancs
  • 500 ml vörösbor (merlot)
  • 60 g akácméz
  • 4 db hosszú bors
  • 1 db csillagánizs
  • 3 db füge
  • ehető virágok
  • Maldon sópehely
  • amarántlevél
  • őrölt mandula

ADAG: 2 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

Konfitált kacsamáj elkészítése:
A kacsamájat bedörzsöljük a só-cukor-bors-narancshéj keverékével és meglocsoljuk a konyakkal. Folpackba csomagoljuk és 4 órára hűtőbe tesszük. Ezt követően a kacsazsírt 80 °C-ra melegítjük és belehelyezzük a májat. 15 percig hőkezeljük, majd megfordítjuk és további 15 percig konfitáljuk.

42 °C-os maghőmérsékletig hőkezeljük a májat, majd kivesszük a zsiradékból és szobahőmérsékleten hagyjuk pihenni 1 órát. Ezt követően hengerré formázva szorosan folpackba csomagoljuk, és hűtőszekrénybe tesszük 2 órára.

Ha megdermedt, terrine-formába helyezzük és ráöntjük a visszahűlt kacsazsírt. 20 napig tárolhatjuk így a levegőtől elzárva. A zsiradék a későbbiekben felhasználható húsok sütéséhez, zöldségek készítéséhez.

Sangríalekvár elkészítése:
A tisztított és darabolt gyümölcsöket lábasba tesszük, ráöntjük a vörösbort, hozzáadjuk a mézet és a fűszereket. Lassan, gyöngyözve forraljuk addig, amíg el nem fő róla minden lé. Ekkor kivesszük belőle a csillagánizst és a borsot, majd leturmixoljuk. Felhasználásig műanyag mártásadagolóba töltjük.



kacsamáj , konyak , füge , narancs , pink lady alma , csillagánizs , vilmoskörte , vörösbor , méz , amarántlevél , ehető virágok , őrölt mandula , Maldon sópehely