Receptek

Töltött kelkáposzta paradicsomos tönkölybúza-salátával

Töltött kelkáposzta paradicsomos tönkölybúza-salátával

Tivadar György receptje 4 fő részére

TÖLTÖTT KÁPOSZTA

HOZZÁVALÓK:
  • 1 kg marhacomb darálva
  • 10 dkg rizs
  • 2 fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 fej kelkáposzta
  • 2 ek fűszerpaprika
  • csombor
  • só, bors
ELKÉSZÍTÉSE:

A darált marhahúshoz hozzákeverjük az előfőzött rizst és a pirított, finomra vágott hagymát, fokhagymát, sóval, borssal, csomborral ízesítjük. A kelkáposztát leveleire szedjük, a vastagabb részeket kivágjuk, utána sós, szódabikarbónás vízben leforrázzuk, majd kihűtjük, leszárítjuk. Fóliát kihúzunk, és a káposztaleveleket félig fedésben egymásra tesszük. A húst habzsákba töltjük, és egyenletes vastagságban a levélre nyomjuk. Először a káposztát tekerjük fel, majd a fóliát, és csomót kötünk mindkét végére. Ezt alufóliába tekerjük, mint egy szaloncukrot, és épphogy gyöngyöző vízben 20-30 perc alatt készre főzzük. Utána kihűtjük a könnyebb szeletelés érdekében.

TÖNKÖLYBÚZA-SALÁTA

HOZZÁVALÓK:
  • 20 dkg búza
  • 1 db uborka
  • 2 db tv paprika
  • 1 csokor petrezselyem
ELKÉSZÍTÉSE:

A tönkölybúzát beáztatjuk, majd forrásban lévő vízben kb.40-50 perc alatt puhára főzzük. Hideg vízben átmosva lehűtjük, lecsepegtetjük. Ezután hozzáadjuk a kockázott zöldségeket, sóval, borssal ízesítjük, és hozzáadjuk a kész paradicsommártást.

PARADICSOMMÁRTÁS

HOZZÁVALÓK:
  • 50 dkg hámozott paradicsom
  • 2 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db sárgarépa
  • 1 kk római kömény
  • 1 szár angolzeller
  • 2 db babérlevél
  • 3 szár kakukkfű
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 dl fehérbor
ELKÉSZÍTÉSE:

Forró olívaolajon pirítjuk a hagymát, a fokhagymát, zellert, sárgarépát, babérlevelet, kakukkfüvet. Hozzáadjuk a római köményt és a fehérbort, amit elfőzünk. Hozzáadjuk a paradicsomot, és kb.1 órát főzzük, ízesítés után kézi mixerrel összedolgozzuk. Ha kihűlt, összekeverjük a zöldséges tönkölybúza-salátával.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.