Receptek

Töltött, serpenyőben sült lepénykenyér

Libor Mária receptje

2020. március 23.
  • 50 dkg kenyérliszt
  • 2 tk só
  • 3 ek olaj
  • 3 dl víz
  • 2 dkg friss élesztő
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval, és a közepébe mélyedést készítünk. Ide öntjük a vizet és az olajat, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az ujjainkkal összeszedjük a tésztát, s amikor összeáll egy gombóccá, kitesszük a deszkára és határozott, erőteljes mozdulatokkal rugalmas, sima, fényes felületű tésztát dagasztunk. Amikor nem ragad már, tálba tesszük, letakarjuk és 30 percig kelni hagyjuk.

Amíg kel, előkészítjük az ízlésünknek megfelelő tölteléket. Például lereszeljük a sajtot, felaprítjuk a sonkát vagy a kolbászt, felszeleteljük a zöldségeket, lepirítjuk a gombát stb. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk és nyolc egyforma darabba vágjuk. A darabokat egyesével gömbölyítjük, azaz kis cipókat készítünk belőlük. Letakarjuk és 10 percig pihenni hagyjuk.

Egy 26-28 cm nagyságú, tapadásmentes bevonatú serpenyőt felmelegítünk. A munkapultra öntünk egy evőkanál olajat, a közepére teszünk egy tésztagombócot, és olajos kézzel vékony körlapot nyújtunk-simítunk belőle. A felmelegített serpenyőbe csúsztatjuk és kb. 2 percig sütjük. Amikor a tészta felülete szép hólyagos, megfordítjuk. Megkenjük tejföllel vagy pizzakrémmel, eset leg majonézzel vagy zöldségkrémmel, rátesszük a tölteléket, és félbehajtjuk.

Közepes lángon addig sütjük, amíg a töltelék is átmelegszik, közben néha megfordítjuk. A kész lepényt azonnal, forrón tálaljuk. Salátát vagy valamilyen öntetet kínálunk mellé.élesztő , víz , , olasj , liszt , lepénykenyér

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra