Receptek

Túrós rétes

Juhos József receptje

2020. július 24.
  • 1 kg liszt
  • 20 dkg rétesliszt
  • 80 g étolaj
  • 10 g ecet
  • 30 g só


TÖLTELÉK:

  • 1 kg túró
  • 90 g búzadara
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg tejföl
  • 20 dkg kimagozott meggy
  • 6 db tojás
  • 2 db citrom reszelt héja
  • 1 db vaníliarúd
ADAG: 6 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

Juhos József a pilisvörösvári Emil cukrászdában kezdte pályafutását, majd 17 éven keresztül volt főcukrász a Gundelben. Dolgozott közben a Boscolóban és a Gerbeaud-ban, 2013 márciusa óta pedig a Pataki cukrászda cukrászmestere. Az érdi családi vállalkozást azért választotta, mert később szeretne saját cukrászdát nyitni.

Fontosnak tartja a tudás átadását: a Patakiban jelenleg kilenc tanulója van, és folyamatosan tart tanfolyamokat a Metro Vevőakadémián.

A minőségi alapanyagokra esküszik, a cukrászdában a legjobb minőségű csokoládét és friss gyümölcsöket használ.

Túrós rétes elkészítése:

1. Az összekevert lisztbe és a réteslisztbe beletesszük a sót, az ecetet és az étolajat, ezt követően pedig szobahőmérsékletű víz fokozatos hozzáadásával kemény, de rugalmas tésztát gyúrunk. A tésztát ezek után pihentetjük: akkor van kész, amikor már nem szakad.


2. Lisztezett abroszra tesszük, és szép lassan addig húzzuk, amíg engedi magát. Közben folyamatosan lisztezzük. (Az asztalról lelógó végét letépjük, bevizezzük újra, ezt a kelesztés után ismét fel tudjuk majd használni.)


3. Amíg a tészta szárad, elkészítjük a tölteléket: ehhez a túrót, a búzadarát, a tojássárgáját és a kikapart vaníliát összekeverjük. A tojásfehérjét cukorral habbá verjük, ezt követően pedig óvatosan belekeverjük a túrós masszát, a tejfölt és a citrom levét.


4. A kinyújtott tésztára olvasztott vajat csepegtetünk, majd cukrozott zsemlemorzsát szórunk rá, és máris rákanalazhatjuk a tölteléket. A végén a tölteléket meggyel megszórjuk.


5. Az abrosz segítségével a tésztát ráhajtjuk a töltelékre, majd óvatosan feltekerjük. Vajjal megkenjük, és 190-200 °C-os előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.



TIPP!
Ecetet azért érdemes hozzáadni, mert a liszt szemeit az ecet összerántja, rugalmassá teszi. Célszerű fa gyúródeszkát használni.


túró , liszt , étolaj , ecet , búzadara , tejföl , meggy , tojás , citrom héja , vaníliarúd

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra