Cikkek

Gellért Gábor

2023. február 13.

Kunszt , dizájnbolt , reggeli

Amikor egy város elnyeri az Európa Kulturális Fővárosa címet, kap egy lehetőséget. Ez a lehetőség sok mindenről szól. Turizmusról, ország- és városimázs építésről, rengeteg programról. De ennél jóval többről. A nyertes város lehetőséget kap, hogy elindítsa a települést vagy a régiót egy izgalmas és kreativitással teli úton. Tehetséges emberekből álló közösségeket teremthet, akik nem akarnak elvándorolni, mert pezsgő kulturális erőtérben élnek, ahol megtalálják a számításukat. Anyagilag és intellektuálisan egyaránt.

Az Európa Kulturális Fővárosa projekt tehát valójában jóval a célév előtt elkezdődik, és hogy „mennyit ért”, a 2024-ben, és az azt követő években derül ki. Az is például, hogy életképes marad-e a „Kunszt!”, amely Veszprém legszebb terén, az Óváros téren nyitotta meg kapuit.


A kitaláció nagyon eredeti. Dizájnbolt, galéria, közösségi tér, kávézó és kicsit bisztró is. Ez a Kunszt!. A belső tér két részre osztható. Az egyik felében a környékhez és a Balatonhoz kötődő iparművészek és dizájnerek egyedi alkotásai közül válogathatnak a művészetbarátok. Ez a terület alkalmas workshopok, kiállítások, előadások rendezésére is. Most éppen Remis Ščerbauskas litván fotográfus kiállítása látható, aztán február 23. és 26. között beköltözik ide a Holtszezon Fesztivál, amely a Kulturális Főváros egyik legnagyobb durranása.

A Holtszezon a művészet határterületeivel foglalkozik, és nemcsak a veszprémi programhelyszíneket, hanem a kis kávézókat, boltocskákat is megtölti izgalmas előadásokkal, beszélgetésekkel. A szervezőknek nem célja, hogy mindenhol tömegek legyenek, sőt regisztrációval gátolják, hogy túl nagy tömeg alakuljon ki egy-egy kisebb helyszínen. Intimitásra, egyediségre törekednek. A Kunsztban például a krimibarátok találnak programokra.


Az étel- és italválaszték egyedi, napindító fogásokban pedig különösen erős. Az angol reggeliben tükörtojás baconnel, sült paradicsom, sült gomba, véres hurka, paradicsomos bab és kovászos kenyér található. Omlett kovászos kenyérrel és kevert salátával. Hagyományos croque madame is van az étlapon, valamint Eggs Benedict, vagyis buggyantott tojás hollandi mártással, baconnal és cheddarral. Az Eggs Royal ehhez hasonló, de itt a buggyantott tojáshoz céklát, párolt lazacot, avokádót adnak. A toast-ok közül a gombás, az avokádós, és a tonhalas közül lehet válogatni. Akik pedig egy jó kemény, magyaros, nagymamás reggeliben gondolkodnak, azok a bundás kenyér különböző fajtái közül választhatnak. Klasszikus, snidlinges tejföllel, vagy töltött, sonkával és sajttal.

A húsmentesek shakshukát (közel-keleti lecsó), granola tálat joghurttal és gyümölcsökkel, vegán tejberizst és vegán pekándiós zabkását fogyaszthatnak. A salátakedvelők quinoa tálat és lazacos salátát kérhetnek.


A kávé rendben van, préselt gyümölcslevek, nívós teák, átgondolt borválogatás, Kunszt! Gin Tonic gazdagítja a választékot.

A Kunszt!-nak tehát elindult a vizsgaéve. Most kell elérnie, hogy az itt élők számára nélkülözhetetlen legyen a jelenléte, Veszprém legszebb terén, a csodálatos Rosenberg-házban.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek

Recept ajánló