A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Epres, kávés desszert

Ruprecht László receptje

2021. február 2.

KÁVÉZSELÉ
HOZZÁVALÓK:

  • 8 g instant kávé
  • 4 szál friss tárkony
  • 1 ek vörösborecet
  • 2 db lapzselatin
  • 3 g agar-agar
  • 2 ek méz

KÁVÉS PISKÓTA
HOZZÁVALÓK:

  • 150 g tojás (kb. 2 db)
  • 60 g tojássárgája (kb. 3 db)
  • 95 g tojásfehérje (kb. 3 db)
  • 10 dkg kristálycukor
  • 50 g finomliszt
  • 25 g olvasztott vaj
  • 4 g instant kávé

MÉZES ZSENDICE
HOZZÁVALÓK:

  • 15 dkg zsendice (más néven orda: sajtféleség)
  • 20 szem eper
  • 1 ek méz
  • 3 ek mézes kávészirup
  • 2 g fahéj
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

KÁVÉZSELÉ ELKÉSZÍTÉSE:
Jó minőségű instant kávét meleg vízzel felforralunk, mézet, vörösborecetet, frissen vágott tárkonyt adunk hozzá, majd vízben áztatott lapzselatint és agar-agart adunk hozzá, az egészet felforraljuk, majd egy tálcára kiöntjük és kihűtjük.

KÁVÉS PISKÓTA ELKÉSZÍTÉSE:

A tojássárgájákat és az egész tojásokat összekeverjük a kristálycukorral és az instant kávéval. A tojásfehérjéket habbá verjük, majd a kettőt összekeverjük, és hozzászitáljuk a lisztet, illetve hozzáöntjük lassan az olvasztott vajat. Tepsibe tesszük, majd 180 °C-os légkeveréses sütőben kb. 8 percig sütjük.

MÉZES ZSENDICE ELKÉSZÍTÉSE:

A zsendicét a tejföllel és mézzel összekeverjük, őrölt fahéjjal ízesítjük, és 2-3 órára hűtőbe tesszük.

TÁLALÁS:

A kávézseléből téglalap alakú formákat vágunk ki, erre helyezzük rá a zsendicekrémet és a friss epret, illetve a kis háromszögekre vágott piskótát. A frissen vágott epret zsendicekrémmel összekeverjük és a sütemény mellé tálaljuk. Mézes kávésziruppal díszítjük.


eper , kávé , tárkony , vörösborecet , lapzselatin , agar-agar , méz , tojás , liszt , vaj , zsendice , fahéj