Ruprecht László receptje
2021. február 2.KÁVÉZSELÉ
HOZZÁVALÓK:
- 8 g instant kávé
- 4 szál friss tárkony
- 1 ek vörösborecet
- 2 db lapzselatin
- 3 g agar-agar
- 2 ek méz
KÁVÉS PISKÓTA
HOZZÁVALÓK:
- 150 g tojás (kb. 2 db)
- 60 g tojássárgája (kb. 3 db)
- 95 g tojásfehérje (kb. 3 db)
- 10 dkg kristálycukor
- 50 g finomliszt
- 25 g olvasztott vaj
- 4 g instant kávé
MÉZES ZSENDICE
HOZZÁVALÓK:
- 15 dkg zsendice (más néven orda: sajtféleség)
- 20 szem eper
- 1 ek méz
- 3 ek mézes kávészirup
- 2 g fahéj
KÁVÉZSELÉ ELKÉSZÍTÉSE:
Jó minőségű instant kávét meleg vízzel felforralunk, mézet, vörösborecetet, frissen vágott tárkonyt adunk hozzá, majd vízben áztatott lapzselatint és agar-agart adunk hozzá, az egészet felforraljuk, majd egy tálcára kiöntjük és kihűtjük.
KÁVÉS PISKÓTA ELKÉSZÍTÉSE:
A tojássárgájákat és az egész tojásokat összekeverjük a kristálycukorral és az instant kávéval. A tojásfehérjéket habbá verjük, majd a kettőt összekeverjük, és hozzászitáljuk a lisztet, illetve hozzáöntjük lassan az olvasztott vajat. Tepsibe tesszük, majd 180 °C-os légkeveréses sütőben kb. 8 percig sütjük.
MÉZES ZSENDICE ELKÉSZÍTÉSE:
A zsendicét a tejföllel és mézzel összekeverjük, őrölt fahéjjal ízesítjük, és 2-3 órára hűtőbe tesszük.
TÁLALÁS:
A kávézseléből téglalap alakú formákat vágunk ki, erre helyezzük rá a zsendicekrémet és a friss epret, illetve a kis háromszögekre vágott piskótát. A frissen vágott epret zsendicekrémmel összekeverjük és a sütemény mellé tálaljuk. Mézes kávésziruppal díszítjük.
eper , kávé , tárkony , vörösborecet , lapzselatin , agar-agar , méz , tojás , liszt , vaj , zsendice , fahéj