Cikkek

Salamon Csaba

2024. február 1.

sütőtök

A sütőtöknél ideálisabb téli alapanyagot szinte elképzelni sem lehet: tartalmas, ízletes, ráadásul színével a nap meleg sugarait is megidézi. Kemény, ellenálló héjában a termés hónapokig eltartható, és az édeskés tökhúsból a levestől a főételen-köreten át a desszertig számtalan étel készíthető.


A különböző sütőtökök Amerikából származnak. Az őslakosok a kicsi, fehér és zöld színű vad tökféléket 5-15 ezer évvel ezelőtt kezdték termeszteni, és azóta alakították ki a ma létező számtalan szín- és alakfajtát. A tököt eleinte nem a húsa, hanem az edénynek használt kemény héja miatt termesztették. A vad tökfélék húsa ugyanis keserű és mérgező, ugyanakkor az ízletes és tápláló tökmag mindig is kedvelt élelemforrás volt.

Az egyszerű sült tök napjainkban is finom csemege marad. Ahogy Bálint gazda, azaz dr. Bálint György írta: „Fiatal gyakornok koromban, Szatmár megyében hajnalban kellett felkelnem, hogy ellenőrizzem az istállókat.

Ehhez pedig jó fél órát kellett lovagolnom a sáros, deres dűlőutakon.

Útközben mindig megálltam egy almatábla szélén, ahol Péter bácsi őrizte a prizmába rakott almát. Már este tüzet rakott egy malomkeréknyi kő fölött, és amikor az izzani kezdett, rátett egy félbevágott, jóféle tököt, ami napkeltére finom porhanyósra, illatosra sült. Még ma is emlékszem annak a sült töknek az ízére és kezet melengető forróságára.”


Fotó: AdobeStock, Unsplash

Kapcsolódó cikkek

Recept ajánló