Cikkek

Vinkó József

2025. január 30.

Magyar Konyha 2025/1

„Régi dicsőségünk halkések az éji homályban” (Esterházy Péter)


Február, hol a nyár? Ahol farsangi fánkot sütnek. Déryné Széppataki Róza, a reformkor színésznője a forró pampuskát szerette, evőkanállal úgy szórta rá a porcukrot, hogy fehérlett, mintha hóval lenne belepve. Jókai Mór ebédlőjében a tüdőstáskaleves után következett az erdélyi pánkó, mosolygó lapdácskák kacér szalaggal az oldalukon. Olyan könnyűek voltak, majd elrepültek. Csokonai kráflinak szólította a fánkot, Mikszáth herőcének, de gyakori volt a huppancs, lapótya, hólapta elnevezés is. Amíg a forgácsfánk azonos a csörögével, a farsangi fánk a szalagos fánkkal, addig a siskafánk sörélesztővel készül, a horgas fánkhoz sáfrány, a zöld fánkhoz még édes tejbe áztatott tört zöld búza kell. Fánktésztából készül a kürtőskalács is, Móricz nem véletlenül nevezte dorongfánknak.



Szabi égetett fánktésztája


Aztán itt van a Blaha-fánk, melyet a nemzet csalogánya Szabadkán tanult első urától. Ez krémmel összeragasztott csokoládés változat. Híres fánk még a kanállal szaggatott talkedli, amit csehpimasznak is nevezünk (a talkedlisütőről ebben a számban írunk is), Arany János marczafánkja, nem is szólva a képviselőfánkról, amelynek semmi köze az ekler fánkhoz, hiszen az francia jövevény, a képviselőfánkot meg Deák Ferencnek készítették, amikor a haza bölcse ki-kisétálgatott a pozsonyi diéta unalmas üléseiről és a szemközti étteremben zsörtölődött, hogy a fánk is unalmas, mire a szemfüles cukrász kettévágta a süteményt, megtöltötte krémes töltelékkel, így lett belőle képviselőfánk.


Címlapunkon krumplis fánk szerepel, de Szabi, a pék sütött ricottafánkot is, hasonlít a túrófánkra. Auguszt József meg bevallja – Örökölt ízlés című interjúnkban –, hogy a báli szezonban minden süteménye közül a frissen sült szalagos fánkot szereti, házi baracklekvárral töltve.


Auguszt József


Persze fánkból is megárthat a sok, és akkor úgy járunk, mint az idős Jókai, aki beleunt a saját dicsőségébe, mint nyitrai tót a két hétig tartó farsangi fánkba. Pedig nagy írónk a jó evést a legjobb mulatságnak tartotta. Születésének kétszázadik évfordulójára gasztroportrét rajzoltunk róla.

Aki pedig unja a fánkot, nemzetközi és hazai vizekre evezhet. Cápavadászatra indultunk Mozambikban, új sorozatában elsőként a lombardiai régióba kalauzol Gianni, elvégre olasz konyha nincs, de húsz régiós konyha annál inkább, barangoltunk Berlin utcáin kebabot és currywurstot kóstolva, és feltérképeztük a Kazinczy utca vendéglátóhelyeit.




Disznóvágás Stoller Mártonnál


Ha mindez nem volna elég, boroztunk Hajóson, borkorcsolyáért meg sem álltunk Szekszárdig, Etyeken meg egy újhullámos disznóvágás forgatagába csöppentünk. Teszteltünk tejfölöket, kóstoltunk sajtokat, elmeséljük, milyen a dubaji csoki és milyen volt egykor a legendás Mézes Mackó.

Szóval messze még a nyár, de falatozni télen is lehet.



Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek

Recept ajánló