Cikkek

Az Environmental Working Group rendszeresen vizsgálja a zöldségekben és gyümölcsökben található növényvédőszerek jelenlétét. Az egészségkárosító vegyületek mindenhol ott vannak, de ebben a 12 zöldségben és gyümölcsben leginkább.

Az Environmental Working Group (EWG) rendszeresen megjelenteti a növényvédőszer maradványokkal leginkább fertőzött zöldségek és gyümölcsök listáját, amelyet minegy 53 ezer minta vizsgálatára alapoznak. A rangsor alapja a növényvédőszer jelenléte, gyakorisága, koncentrációja és a toxicitás. 


Miért veszélyesek a növényvédőszerek?


A növényvédő szerek nem csak a talajt és a vizeket szennyezik (bekerülve így az ivóvízbe és az élelmiszerláncba), hanem a peszticideknek is nevezett anyagok komoly egészségkárosító hatásukról is ismertek.

Több közülük idegméregként működik, bejutva a szervezetbe természetesen hat az emberi idegrendszerre is. Hosszú távon pedig egyes szerek rákkeltőek lehetnek, megzavarhatják a hormonrendszer működését, gyengíthetik az immunrendszert, és olyan krónikus betegségek, mint pl. a Parkinson-kór kialakulása is összefüggésben lehet velük.

A globális mezőgazdaság egyre nagyobb mennyiségben használ peszticideket, amelyek maradványai a terményeken, gyümölcsökön, zöldségeken is megmaradhatnak, és mosással vagy hámozással sem mindig távolíthatók el teljesen.




Az EWG listáján található termékek 96 százalékában növényvédőszer-maradványok mutathatók ki, sok esetben ráadásul több mint ötvenféle. Fokozott jelenlétük azért is aggasztó, mert a gyümölcsöket és zöldségeket az egészséges, változatos táplálkozással azonosítjuk, a bennük található vitaminokra és ásványi anyagokra szükség van a kiegyensúlyozott étrendhez.


A piszkos 12


Az EWG, USA-ban végzett vizsgálatai során minden termékmintát 15-20 másodpercig folyó víz alatt mostak, és a nem ehető héjakat – például a citrusféléken és a banánon lévőket – eltávolították.


Íme a leginkább szennyezett zöldségek és gyümölcsök:


  1. Spenót
  2. Eper
  3. Káposzta, kelkáposzta és rukkola
  4. Szőlő
  5. Őszibarack
  6. Cseresznye
  7. Nektarin
  8. Körte
  9. Alma
  10. Szeder
  11. Áfonya
  12. Burgonya


A vásárlók helyzetének megkönnyítése érdekében az EWG felállított egy tiszta listát is, azokról a termékekről, amelyek a legkevesebb növényvédőszer-maradványt tartalmazzák.


Ez az:


  1. Ananász
  2. Csemegekukorica
  3. Avokádó
  4. Papaya
  5. Hagyma
  6. Zöldborsó (fagyasztott)
  7. Spárga
  8. Káposzta
  9. Görögdinnye
  10. Karfiol
  11. Banán
  12. Mangó


Az Európai Unió rendelkezik egyébként növényvédőszer-visszaszorító stratégiával, amely 2030-ra 50 százalékos peszticid használat csökkenést irányoz elő, és elkötelezett a biogazdálkodás 25 százalékos növekedésének irányában.


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek