Az Environmental Working Group rendszeresen vizsgálja a zöldségekben és gyümölcsökben található növényvédőszerek jelenlétét. Az egészségkárosító vegyületek mindenhol ott vannak, de ebben a 12 zöldségben és gyümölcsben leginkább.
Az Environmental Working Group (EWG) rendszeresen megjelenteti a növényvédőszer maradványokkal leginkább fertőzött zöldségek és gyümölcsök listáját, amelyet minegy 53 ezer minta vizsgálatára alapoznak. A rangsor alapja a növényvédőszer jelenléte, gyakorisága, koncentrációja és a toxicitás.
Miért veszélyesek a növényvédőszerek?
A növényvédő szerek nem csak a talajt és a vizeket szennyezik (bekerülve így az ivóvízbe és az élelmiszerláncba), hanem a peszticideknek is nevezett anyagok komoly egészségkárosító hatásukról is ismertek.
Több közülük idegméregként működik, bejutva a szervezetbe természetesen hat az emberi idegrendszerre is. Hosszú távon pedig egyes szerek rákkeltőek lehetnek, megzavarhatják a hormonrendszer működését, gyengíthetik az immunrendszert, és olyan krónikus betegségek, mint pl. a Parkinson-kór kialakulása is összefüggésben lehet velük.
A globális mezőgazdaság egyre nagyobb mennyiségben használ peszticideket, amelyek maradványai a terményeken, gyümölcsökön, zöldségeken is megmaradhatnak, és mosással vagy hámozással sem mindig távolíthatók el teljesen.
Az EWG listáján található termékek 96 százalékában növényvédőszer-maradványok mutathatók ki, sok esetben ráadásul több mint ötvenféle. Fokozott jelenlétük azért is aggasztó, mert a gyümölcsöket és zöldségeket az egészséges, változatos táplálkozással azonosítjuk, a bennük található vitaminokra és ásványi anyagokra szükség van a kiegyensúlyozott étrendhez.
A piszkos 12
Az EWG, USA-ban végzett vizsgálatai során minden termékmintát 15-20 másodpercig folyó víz alatt mostak, és a nem ehető héjakat – például a citrusféléken és a banánon lévőket – eltávolították.
Íme a leginkább szennyezett zöldségek és gyümölcsök:
- Spenót
- Eper
- Káposzta, kelkáposzta és rukkola
- Szőlő
- Őszibarack
- Cseresznye
- Nektarin
- Körte
- Alma
- Szeder
- Áfonya
- Burgonya
A vásárlók helyzetének megkönnyítése érdekében az EWG felállított egy tiszta listát is, azokról a termékekről, amelyek a legkevesebb növényvédőszer-maradványt tartalmazzák.
Ez az:
- Ananász
- Csemegekukorica
- Avokádó
- Papaya
- Hagyma
- Zöldborsó (fagyasztott)
- Spárga
- Káposzta
- Görögdinnye
- Karfiol
- Banán
- Mangó
Az Európai Unió rendelkezik egyébként növényvédőszer-visszaszorító stratégiával, amely 2030-ra 50 százalékos peszticid használat csökkenést irányoz elő, és elkötelezett a biogazdálkodás 25 százalékos növekedésének irányában.