Receptek

Mákos nudli házi szilvalekvárral

Szulló Szabina receptje

2021. január 5.
  • 500 g főtt, áttört burgonya
  • 1 ek búzadara
  • 1ek porcukor + a tetejére szórni
  • 1 ek sertészsír
  • 1 db tojás
  • 120-150 g liszt
  • 1 kk só
  • 5-6 ek darált mák
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A burgonyát tisztítva, darabolva főzzük puhára meglehetősen sós vízben. Ha puha, leszűrjük, forrón áttörjük és hagyjuk kihűlni. A kihűlt, áttört burgonyából mérjük ki az 500 grammot és adjuk hozzá a búzadarát, porcukrot, sót, sertészsírt, tojást és a liszt kétharmadát.

Gyorsan keverjük, de ne dagasszuk, ne nyomkodjuk túl erősen!


Ha a tészta nem válik el az edény falától azonnal, addig adagoljuk a lisztet, míg elválik. Enyhén lisztezett deszkán 1,5 cm átmérőjű csíkokat sodrunk, majd késsel 2-3 centis darabkákra vágjuk. Gyöngyöző, kissé sós vízben főzzük, míg a nudlik feljönnek a víz tetejére. Szűrőn szinte szárazra csepegtetjük, hagyjuk kigőzölni, majd habzó vajban szép aranysárgára pirítjuk, míg a vaj is megbarnul.
A fölösleges vajat papír kéztörlővel leitatjuk, meghintjük friss darált mákkal és porcukorral.

Azonnal, házi szilvalekvárral fogyasztjuk.



burgonya , búzadara , sertészsír , tojás , porcukor , liszt , mák