Nábelek Zsófia receptje
2021. január 28.- 270 g puha vaj, két részre osztva
- 350 g liszt
- 3 g (1 mk) szódabikarbóna
- 1/2 tk só
- 150 g kristálycukor
- 150 g sötétbarna cukor
- 2 nagy ek (70 g) világos miso paszta
- 2 db hideg tojás
- 180 g durvára vágott étcsokoládé (60 %-os)
- 1 tk vaníliakivonat
Barnított vajat készítünk: vaj egyik felét egy kisebb lábasban addig forraljuk, amíg felhabzik, majd a hab leül és aranybarna színt kap. Közben folyamatosan keverjük, hogy a leülepedett tejrészecskék ne égjenek meg.
Keverjük össze a lisztet, szódabikarbónát és a sót. Egy másik tálba tegyük a puha és a barnított vajat, a cukrokat, a miso pasztát és a vanília kivonatot. 5-6 percig habosítsuk, amíg a massza egynemű,
levegős lesz és világos színt kap.
Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, majd spatulával néhány mozdulattal (csak nagyjából) forgassuk bele a szárazanyagokat, végül a durvára vágott csokoládét.
Lefóliázva tegyük hűtőbe legalább 6 órára, de akár 3 napig is eltarthatjuk így sütés előtt.
Papírral bélelt sütőtepsibe fagylaltos kanállal adagoljunk a tésztából, minden gombóc között legalább 4-5 centi távolságot tartva, mivel a kekszek sütés közben terülni fognak. (Ha marad a masszából, azt gombócolva lefagyaszthatjuk.)
170 °C-ra előmelegített sütőben 8-9 percig süssük, amíg a kekszek szélei megpirulnak, a közepük viszont még puha marad. Rácsra szedve hagyjuk kihűlni.
vaj , liszt , tojás , szódabikarbóna , miso paszta , étcsokoládé , vaníliakivonat