Receptek

Csokoládémousse vaníliás tengeri sóval

Segal Viktor receptje

2021. június 29.
  • 1,8 dl tejszín, lehűtve
  • 4 db tojássárgája
  • 15 dkg cukor
  • 0,8 dl tej
  • 13 dkg magas kakaótartalmú csokoládé, apró darabokra törve
  • vaníliás tengeri só (cég: Halen Mon)
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A csokoládémousse-hoz kemény habbá verjük a hideg tejszínt, és felhasználásig hűtőbe tesszük.


A tojások sárgáját elektromos kézi keverővel vagy konyhai robotgéppel fehéredésig keverjük a cukorral és a csipet sóval.

Közben forráspontig melegítjük a tejet.


A meleg tejet lassan a cukros tojásmasszához keverjük, majd az egészet visszaöntjük a lábasba. Állandó keverés mellett, alacsony hőfokon kb. 2-3 percig főzzük, amíg elveszíti nyerstojás-ízét, közben egy csipet sót adunk hozzá. Semmiképpen ne forrjon, mert kicsapódik a tojás. A krémhez adjuk a csokoládédarabokat, és habverővel simára keverjük.

Átöntjük egy nagyobb keverőtálba, keverés mellett lehűtjük annyira langyosra, hogy hozzá tudjuk adni a tejszínhabot. Óvatosan, három részletben összeforgatjuk a tejszínhabbal. A mousse-t lefedve hűtőbe tesszük legalább 3 órára.

Tálaláskor meghintjük vaníliás tengeri sóval.


(Tahiti vaníliaporral gazdagított walesi tengeri só. A tiszta tengeri sót valódi bourbon vaníliával ízesítik.)



tejszín , tojás , tej , csokoládé , vaníliás tengeri só