Receptek

Tárkonyos csirke házi tárkonyolajjal

Készítette: Mautner Zsófia - Kövi Pál: Erdélyi lakoma c.kötet receptje

2021. május 12.
  • 4 db egész csirkecomb
  • só, bors
  • 1 ek libazsír
  • 1 fej hagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 10+4 szál tárkony
  • 1,5 dl tejföl

TÁRKONYOLAJ
HOZZÁVALÓK:

  • 6 dkg tárkony, levelei leszedve
  • 1,5 dl olívaolaj
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A tárkony az erdélyi konyha egyik legjellegzetesebb fűszernövénye.
Egy egyszerű csirkés receptet választottam, amelyet szinte teljesen az eredeti leírás szerint készítettem el, annyi változtatással, hogy házi tárkonyolajat ajánlok hozzá.


ELKÉSZÍTÉSE:

A csirkecombokat félbevágjuk, papírtörlővel leitatjuk, majd mindkét oldalukon sózzuk, borsozzuk. A libazsírt felhevítjük egy nagy lábasban vagy serpenyőben, majd a csirkecombokat mindkét oldalukon lepirítjuk.

Félretesszük. A visszamaradt zsiradékra dobjuk a vékonyra szeletelt hagymát és a vastagabb karikákra szeletelt sárgarépát, majd néhány percig dinszteljük.

Ekkor hozzáöntjük a fehérbort, és erős lángon elforraljuk az alkoholt. Hozzáadunk kb. 2 dl vizet, 10 tárkonyszálat, majd visszatesszük az előpirított csirkecombokat. Fedő alatt, lassú tűzön addig pároljuk (kb. 35 percig), amíg a csirke és a répa is megpuhul. A csirkedarabokat kivesszük, a levébe keverjük a tejfölt (előtte egy kis forró lével simára keverjük), végül beleaprítjuk a maradék négy szál tárkony leveleit.

Tálaláskor megcsepegtetjük kevés házi tárkonyolajjal: A tárkony leveleit lecsipkedjük, majd forró, lobogó, sós vízbe mártjuk néhány másodpercre, amíg összeesik. Konyharuhával szárazra itatjuk. Botmixerrel pépesítjük, kb. 15 percig állni hagyjuk, végül átszűrjük.


csirkecomb , libazsír , vöröshagyma , sárgarépa , tárkony , száraz fehérbor , tejföl , olívaolaj

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra