Kovács Tibor, „Pepe” pékmester receptje
2020. február 3.- 50 dkg búzafinomliszt
- 25 dkg durumbúza-simaliszt (de kiválthatjuk búzafinomlisztre is)
- 3 dl langyos tej
- 5 dkg élesztő
- 2 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 125 g puha vaj
- 1 dkg só
- 8,5 dkg porcukor
- 4 ek rum
- 2 csomag Bourbon-vaníliás cukor
- 1 db citrom reszelt héja és leve
- 1 mk sütőpor
A felületre még sütés előtt:
- 1 db tojás
- porcukor
Péklapát - Legyünk mi is pékek!
KEMENCÉS FÁNK
50 dkg búzafinomliszt
25 dkg durumbúza-simaliszt (de kiválthatjuk búzafinomlisztre is)
3 dl langyos tej
5 dkg élesztő
2 db tojás
1 db tojássárgája
125 g puha vaj
1 dkg só
8,5 dkg porcukor
4 ek rum
2 csomag Bourbon-vaníliás cukor
1 db citrom reszelt héja és leve
1 mk sütőpor
A felületre még sütés előtt:
1 db tojás
porcukor
Lisztezett lapra borítjuk és a pihentetett tésztát óvatosan kinyújtjuk kb. 2 ujjnyi vastagságúra. Egy nagyobb, kb. 6-7 cm átmérőjű szaggatóval kiszaggatjuk, a közepét egy kisebb, 2-2,5 cm átmérőjű szaggatóval szúrjuk ki.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és letakarva közel duplájára kelesztjük, de úgy, hogy közben a félig megkelt tészták felületét kenjük le felvert tojással, amelyet hagyunk rászáradni, és utána vékonyan meghintjük a felületét porcukorral.
Ez rákaramellizálódik sütéskor, ettől a kisült fánk felülete ropogós lesz. A kellő keltség elérése után 180-190 °C-on szép pirosra sütjük, rácson hagyjuk kihűlni. A közepébe szilva- vagy meggylekvárt kanalazunk.
AZ ÖSSZEÁLLÍTÁS EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERE A 70 ÉVES ZALACO SÜTŐIPARI ZRT.